Kada bebi uvesti kelerabu ( koraba )

0
4454

Kada bebi uvesti kelerabu ( koraba )

Keleraba je bogata mineralima kao što su bakar, kalijum, mangan, gvožđe i kalcijum. Kada je reč o vitaminima, ni njih ne manjka, pa tako keleraba sadrži vitamin C, A i K, kao i kompleks B vitamina.

Keleraba ima ukus sličan kupusu i rotkvici, blagotvorno deluje na celokupnu probavu, olakšava rad želuca i podstiče varenje u crevima.

Kelerabu treba uvesti kada beba napuni 7 meseci. Najbolje je jesti sirovu, jer će se tako najbolje iskoristiti sve njene zdravstvene beneficije, međutim svežu kelerabu treba dati tek kada beba napuni godinu dana.

Kelerabu treba jesti dok je mlada, tada je vrlo sočna, meka i ukusna, pa se najčešće koristi kao salata, dok se starija uglavnom kuva, dinsta ili peče. Ako je termički obrađujete, ceo plod se kuva oko 30 minuta, a isečena na komade se kuva 10 do 15 minuta.

Za ovu namirnicu je karakteristično da je ne treba čuvati van frižidera ili zamrzivača, jer tako postaje drvenasta, tvrda i neukusna. U zamrzivaču je možete čuvati nekoliko meseci.

Pire od kelerabe

Sastojci:

– 1 krompir

– ½ kelerabe

– 2-3 cveta brokolija

– nekoliko kapi maslinovog ulja

Priprema:

Operite i očistite kelerabu i krompir i iseckajte ih na kockice. Stavite ih zajedno u posudu, prelite vodom i kuvajte.  5 minuta pred kraj kuvanja ubacite brokoli. Kada je povrće skuvano izgnječite ga ili izblendajte. Možete dodati maslinovo ulje a i malo vode u kojoj je povrće kuvano kako bi ste postigli adekvatnu gustinu.

SAVET: Kelj, karfiol, kupus i keleraba se kuvaju u otvorenom sudu kako bi se izbeglo nadimanje i štucanje deteta.

O uvodjenju kupusa u bebinu ishranu pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 2 =