Kada bebi uvesti kupus

0
4260

Kada bebi uvesti kupus?

Kupus se uvodi kada beba napuni 11 meseci.

Kupus je poznat da stvara gasove. Iako gasovi mogu biti zdravi za varenje, mogu biti neprijatni za bebu. Povrće poput kupusa je na vrhu liste namirnica koje mogu da izazovu gasove. Da biste to izbegli, prilikom kuvanja nemojte koristiti veliki koren koji razdvaja listove u sredini.

Kupus sadrži brojne vitamine i minerale. Recimo, kalcijuma sadrži više nego ostale biljke u ishrani, a po sadržaju vitamina C ravan je limunu i narandži. Kupus sadrži veoma malu količinu kalorija. Za odraslu osobu to može biti dobra stvar ali bebama treba puno kalorija za rast.

Kupus sadrži značajnu količinu vlakana, što olakšava zatvor (Konzumiranje kupusa može izazvati dijareju u nekim slučajevima).

Kako bebi pripremiti kupus?

Sirovi kupus je hrskav i težak za žvakanje pa može doći do gušenja, zato je najbolje da se za početak kupus kuva. Najbolji način je da se kuva na pari, jer time kupus zadržava hranljive sastojke.

Zanimljivo je da kupus postaje teško svarljiv i izaziva nadutost tek posle kuvanja u vodi. Svarljivost kupusa možete poboljšati dodavanjem male količine kima.

Takodje za početak (prve kašice) pomešajte ga sa skrobom (krompir ili malo pirinča).

Kiseli kupus možete dati bebi kada napuni godinu dana. Pri tome dobro ga isprati od soli. Kiseli kupus zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

Recept za Kašicu kupus sa krompirom pogledajte ovde.

SHARE
Previous articleKada bebi uvesti pasulj
Next articleKupus sa krompirom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × one =