Kada bebi uvesti dinju i lubenicu

0
4844

Kada bebi uvesti dinju i lubenicu

Ovo povrće ima visok sadržaj vode (lubenica otprilike 92 procenta) pa su idealne za gašenje žeđi. Dinja i lubenica su bogate vitaminom A, vitaminom C, pa čak i kalijumom i magnezijumom.

S obzirom na to da se lubenica često spominje kao poznati alergen, svakako nije najbolji izbor za prvu kašicu. Dinju i lubenicu možete uvesti bebi kada napuni 8 meseci. Kao i uvek, preporučujemo vam da se konsultujete sa pedijatrom o uvođenju nove namirnice vašoj bebi.

Imajte na umu da neke bebe mogu imati osip od ovog povrća. Ako vaša beba ima osip od dinje i lubenice, to je najverovatnije zbog njihove “kiselosti”, a ne zbog alergije. Znaci alergijske reakcije na lubenice mogu uključivati: osip, dijareju, povraćanje i nesvesticu.

Dinju i lubenicu treba čuvati u frižideru. Možete ih čuvati svega nekoliko dana u frižideru. Preporučujemo da se čuvaju do 24 sata ukoliko su namenjene vašoj bebi. Lubenica i dinja se mogu zamrznuti ali u komadu. Prilikom zamrzavanja doći će do minimalne promene u teksturi i ukusu.

Hrana koju je dobro mešati sa dinjom i lubenicom je: banana, avokado, borovnica, breskva, šargarepa, tikvice, piletina, jogurt…

Recept za voćni jogurt od lubenice i banane

Kako je lubenica sama po sebi dosta vodena, nemoguće je napraviti čvrstu kašicu samo od nje, tako da joj možete dodati jabuku ili neko drugo neutralno voće. Pošto je poželjno lubenicu držati u frižideru obratite pažnju da sat vremena pre pravljenja lubenicu izvadite kako ona ne bi bila previše hladna za konzumiranje.

Sastojci:

– 1 kriška lubenice

– 1 banana

– 1/2 šolje jogurta

Ubaciti lubenicu i bananu u blender i blendati dok sve ne postane glatko i kremasto. Dodati jogurt. Služite odmah jer u suprotnom banane će pocrneti i jelo će izgledati neukusno.

Recept za smoothie od lubenice i jagoda pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × two =