Kada bebi uvesti paškanat

0
2763

Kada bebi uvesti paškanat

Paškanat ima sladunjav ukus, specifičnu intenzivnu aromu i veoma je sličan šargarepi. Izgleda kao bela šargarepa, ali ima drugačiju aromu i slađi je od nje.

Sveži paškanat je odličan izvor vitamina C. Sadrži i vitamine B kompleksa i odličan je izvor vitamina K i E. Od minerala, paškanat sadrži gvožđe, kalcijum, bakar, kalijum, mangan i fosfor. Upravo zbog dobrog sadržaja minerala, naručito kalijuma, paškanat je veoma važan dodatak supama koje se koriste u dijetoterapiji za nadoknadu tečnosti i elektrolita.

Kako paškanat može izazvati alergijske reakcije, sa njim moramo biti oprezni kada ga uvodimo u ishranu bebe. Mnogi pedijatri preporučuju da bebe mogu da počnu da jedu paškanat kada napune 8 meseci. Kao i uvek, preporučujemo da se posavetujete sa pedijatrom Vaše bebe o uvođenju svake nove namirnice.

Paškanat nije na listi povrća koje je visoko zagađeno pesticidima tako da nije potrebna kupovina organski uzgajanog paškanata.

Prilikom kupovine uvek tražite sitne ili srednje korene, birajte tvrđi paškanat, a izbegavajte one koji po sebi imaju braon mrlje ili čudne nabore.

Čuvati paškanat u frižideru neopran i uvijen u papir do 2 nedelje. Iseći ga samo kada ste spremni da ga koristite. Iseckani paškanat čuvati ne duže od 2 dana. Kao i krompir, može se čuvati na tamnom i suvom mestu, gde nema direktnog kontakta sa sunčevom svetlošću. U zamrzivaču se može čuvati duže od šest ali najviše do 12 meseci.

Hrana dobra za mešanje sa paškanatom je: jabuka, kruška, šargarepa, boranija, tikvice, braon pirinač, piletina, govedina, svinjetina…

Recept za kasicu od paskanata pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × five =