Kada bebi uvesti grožđe i suvo grožđe

1
3992

Kada bebi uvesti grožđe i suvo grožđe

Grožđe je dobar izvor vitamina A, E i C, kao i minerala magnezijuma i kalijuma.

Grožđe se uvodi kada beba napuni između 8 i 10 meseci (neki pedijatri savetuju da ga možete uvesti već i sa 6 meseci) Suvo grožđe davati tek posle navršenih godinu dana zbog velikog rizika od gušenja (Možete ga uvesti i ranije ukoliko ga pripremite na sledeći način: Operite ga dobro i stavite u vodu da prenoći. Sutradan ga ocedite, ubacite u blender i dobro izblendajte). Naravno, uvek se posavetujte sa Vašim pedijatrom o uvođenju svake nove namirnice.

Grožđe ne predstavlja toliko rizik od alergija, koliko je rizik od gušenja. Jedan od problema kod hranjenja sa grožđem je njegov oblik i kožica, jer je beba u tom uzrastu još uvek mala da bi jela zrna. Sto znači da možete uvesti grožđe već od 6 meseca života ali pod uslovom da se ljušti i izblenda. Negativna stvar u svemu tome je što su mnogi antioksidanti i zdrava svojstva upravo u koži grožđa. Od kožica grožđa možete praviti čaj koji je odličan protiv skoro 14 vrsta bakterija, uključujuću Escherichiu colli i Staphylococcus aureus.

Grožđe je jedna od namirnica koja je u velikoj meri kontaminirana sa pesticidima tako da je poželjna kupovina organskog grožđa. Pokušajte da izbegnete grožđe koje je uvezeno iz Latinske i Južne Amerike jer te zemlje koriste pesticide koje su mnoge druge zemlje zabranile.

Kao i mnogo drugo voće, grožđe je veoma delikatno zbog vrlo tanke kože tako da bi ga trebalo čuvati svega nekoliko dana. Prilikom odabira grožđa za vašu bebu uvek treba birati ono bez koštica.

Hrana koju je dobro mešati sa grožđem je: avokado, borovnica, breskva, kruška, šargarepa, krompir, piletina, jogurt…

Ako vaša beba jede grožđe sa kožom, nemojte se zabrinuti ako videte delove kože u bebinoj peleni!

Recept za voćni jogurt – Jagode sa pahuljicama pogledajte ovde.

 

 

 

1 COMMENT

  1. Bila sam ubeđena da se grožđe prska samo plavim kamenom koji se lako ispira, moj deka, koji je bio agronom, je samo tako prskao, ali izgleda da to nije pravilo 🙁

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + eight =