Kada bebi uvesti ananas

0
3429

Kada bebi uvesti ananas

Ananas je ukusno, zdravo voće bogato vitaminom C, B i magnezijumom. Iako neki ljudi imaju tendenciju da klasifikuju ananas kao citrusno voće, ananas to zapravo nije.

Ananas ponuditi bebi kada napuni godinu dana. Ananas nije veliki alergen, ali u sebi sadrži limunsku kiselinu. Limunska kiselina u ananasu može iritirati stomak vaše bebe i dovesti do osipa. Moguće reakcije na ananas su: osip, gasovi ili nadimanje, dijareja i povraćanje. Čak i konzervirani ananas može izazvati sličan efekat, iako je reakcija daleko ekstremnija sa svežim.

U zavisnosti od težine alergijske reakcije vašeg deteta trebalo bi da sačekate nekoliko meseci pre nego što bebi ponovo ponudite ananas. Još bolje, posavetujte se sa svojim pedijatrom o ponovnom uvođenju. 

Pošto ananas nije na listi proizvoda koji su zagađeni, ne morate nužno da kupujete organski ananas, osim ako to ne želite.

Prilikom kupovine ananasa, za razliku od većine drugog voća, ne treba gledati veličinu – veliki ili mali, ukus, tekstura i nutritivna vrednost biće manje ili više isti. Ananas, međutim, treba da bude težak za svoju veličinu.

Možete reći da li je ananas zreo njuškanjem – trebalo bi da miriše slatko i prijatno. Takođe možete pokušati da izvučete jedan od listića – trebalo bi da izadje lako ako je plod zreo. Nezreli ananas može prouzrokovati dijareju, povraćanje i iritaciju grla.

Ananas čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko dana pre nego što ga poslužite. Time se poboljšava tekstura tako što ga čini mekšim. Ananas zatim možete čuvati u frižideru oko 5 dana, ali, kao i kod svih namirnica namenjenih bebi preporučujemo da ga koristite u roku od 1 do 2 dana. Kada jednom načnete ananas, čuvajte ga u neprozirnoj posudi u frižideru. 

Kašica od banane, ananasa i avokada

Sastojci:

– 1/4 avokada

– 1/2 banane

– 1/4 čaše konzerviranog ili svežeg ananasa

Priprema: Stavite sve sastojke u blender. Poslužite odmah.

O uvođenju avokada u bebinu ishranu pročitajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 1 =