Kada bebi uvesti patlidžan

0
2773

Kada bebi uvesti patlidžan

Patlidžan je voće koje pripada bobičastoj vrsti.

Patlidžan je bogat raznim vitaminima i mineralima. Odličan je izvor vitamina A, B1, B3, B6, B9, C i K kao i minerala: kalijum, kalcijum, fosfor, bakar i magnezijum. Takođe sadrži značajnu količinu vlakana, što olakšava zatvor kod beba.

Patlidžan se uvodi kada beba napuni 10 meseci. Ako vaša beba ima probleme sa probavom, najbolje je uvesti patlidžan bez ljuske. Ako je beba imala alergisku reakciju na paradajz, papriku ili krompir, verovatno će da reaguje i na patlidžan i obrnuto. Zapamtite, uvek se konsultujte sa svojim pedijatrom o uvođenju nove namirnice vašoj bebi.

Patlidžan nije jedna od namirnica koje su visoko kontaminirane sa pesticidima tako da nema potrebe kupovati organski uzgajan patlidžan.

Stabljika patlidžana treba da bude izražajno zelene boje, a unutrašnjost bele boje sa nekoliko semenki. Ukoliko je unutrašnjost zelene boje, patlidžan nije zreo. Prilikom kupovine birajte manje a teže primerke patlidžana kako bi smanjili verovatnoću da bude gorak nakon pripremanja. Gorčinu u patlidžanu možete smanjiti uz pomoć soli. Narežite patlidžan na kolutove ili kocke i pospite velikom količinom soli. Patlidžan će ispustiti smeđu tečnost koju treba isprati pre termičke obrade.

Čuvajte ga u frižideru do 5 dana. Isecite ga tek neposredno pred kuvanje. Ukoliko želite da ga zaledite dobro ga operite, odstranite peteljku i isecite ga na kolutove. Imajte u vidu da patlidžan jako brzo oksidira i potamni pa nemojte odjednom seći velike količine patlidžana. Hrana dobra za mešanje sa patlidžanom je: boranija, šargarepa, tikvica, sir, pirinač, testenina…

Pire od patlidžana sa piletinom

– 1 patlidžan

– manji komad pilećeg mesa

Priprema: Operite patlidžan. Isecite ga na kriške, malo posolite i ostavite desetak minuta da pusti vodu. Nakon toga iscedite ga i malo properite pa pecite 20 minuta u rerni na 200 stepeni. U međuvremenu, izdinstajte belo meso (bez kožice).

Pečenom patlidžanu odstraniti koricu, izgnječiti ga viljuškom i zatim mu dodati meso iseckano na sitne kockice.

Recept za patlidžan rolnice sa feta sirom pogledajte ovde.

O uvodjenju mesa u bebinu ishranu pročitajte  ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 10 =