Bebina prva kašica – Uvođenje hrane

0
1760
baby food

Bebina prva kašica – Uvođenje hrane

Većina pedijatara preporučuje da se sačeka da beba napuni 6 meseci za početak uvođenja čvrste hrane, ali je moguće početi i sa 4 meseca ako je postignuta određena razvojna faza deteta. Neke bebe su spreme sa 4 a neke nisu ni sa 7 meseci.

Da li je Vaša beba spremna za čvrstu hranu? Kako znati?

Ukoliko vaša beba ispunjava sledeće uslove onda je spremna:

  • Beba može da sedi uspravno tj samostalno i da kontroliše pokrete glave i vrata
  • Beba može držati predmete, poput manjih igračaka u ruci tj ima kontrolu ruke
  • Stavlja igračke i druge predmete u svoja usta dok se igra i istražuje
  • Pokazuje znake interesa za čvrstu hranu. Ovde treba biti oprezan jer beba bi mogla biti zainteresovana za hranu daleko pre nego što je postignut gore pomenuti razvoj. U svakom slučaju beba treba da počne da jede kada njene veštine odgovaraju njenim interesovanjima!

Ceo život je pred vašom bebom tako da vremena za uvođenje novih namirnica ima na pretek! Ukoliko vaša beba okreće glavu i ne želi nešto da proba, budite strpljivi, ostavite to sa strane pa joj kasnije u toku dana ponudite opet. Ako ne želi ni tada, a ni sutra, onda probajte sa nekom drugom namirnicom.

Ono što je bitno naglasiti je da se nikad ne uvode istovremeno dve namirnice! Novu namirnicu dati samu ili sa već isprobanim namirnicama i narednih nedelju dana ne davati drugu novu namirnicu. Tako ćete lako proceniti bebinu reakciju na novu namirnicu i da li joj prija.

Pravljenje kašica kod kuće, od domaćih proizvoda, je vrlo jednostavno, a i svakako bolje za vašu bebu od kupovine gotovih kašica. Uvođenje namirnica treba početi sa povrćem blagog ukusa (pirinač, šargarepa, krompir), a sledeće uvoditi postepeno, na treći dan. Povrće kuvajte u maloj količini vode, da bi se gubilo što manje hranljivih materija, a posle blendiranja tu tečnost upotrebite za spremanje pirea.

Recept za prvu kašicu pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen + 20 =