Kako dete zainteresovati za pranje zuba?

0
368

Kako dete zainteresovati za pranje zuba? 

Mnogi roditelji ne obraćaju pažnju na zdravlje mlečnih zuba jer računaju da će oni ionako brzo poispadati. To je potpuno pogrešan pristup pošto se ispod svakog mlečnog zuba nalazi zametak stalnog. Ako ne lečite mlečne zubiće rizikujete da ugrozite stalne zube koji se nalaze u procesu formiranja.

– Kada početi sa korišćenjem četkice i paste za zube? Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Ono se obavlja bez četkice za zube tako što se malo vate ili gaze natopi u vodu i jednom ili dva puta tokom dana se prebrišu zubići. Od druge godine se preporučuje redovno korišćenje četkice i dečije paste za zube. Koristite pastu za zube koja sadrži florid jer ona jača zubnu gleđ i sprečava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna (veličina zrna pirinča). Posle trećeg rođendana možete preći na količinu paste do zrna graška. Zubiće treba prati dvaput dnevno, ujutru i uveče posle večere.

– Na koji način se pravilno peru zubi? Prvo nežno pravite male, kružne pokrete čisteći jedan po jedan zub, a zatim povlačite četkicu u smeru rasta zuba (popularan opis je da se gornji zubi peru kako kiša pada dok se donji zubi peru kako raste trava)

– Kako nagovoriti dete da pere zube? Odgovor je jednostavan… Kroz igru, naravno! Sve zavisi od vaše kreativnosti, ali verujte pranje zuba može biti jako zabavno. Evo par saveta kako dete zainteresovati za pranje zuba:

1. Za početak možete pozvati vaše dete da gleda kako vi perete vaše zube. Znate i sami da deca vole da kopiraju sve što odrasli rade pa možda će i sa pranjem zuba to biti slučaj.

2. Izaberite četkicu koja će se detetu dopasti, s njihovim omiljenim likom iz crtaća. Takođe možete dozvoliti vašem detetu da ima nekoliko četkica u različitim bojama, tako da može svaki put birati sa kojom želi da opere zube.

3. Možete kupiti pešcani sat koji meri vreme za pranje zuba. Ovakvi satovi su naročito zanimljivi deci, jer često sadrže pesak raznih veselih boja. Tako će dete shvatiti pranje zuba kao igru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + eleven =