Kako bebi ili detetu dati lek (sirup, tabletu)?

0
1000

Kako bebi ili detetu dati lek (sirup, tabletu)?

Uspešno davanje leka ponekad zahteva dosta kreativnosti, strpljenja i nežnosti. Pročitajte nekoliko naših saveta koji će vam pomoći da to obavite lakše i sa većim uspehom:

– Bebama do godinu dana je najlakše dati lek. Kada beba napuni godinu dana čulo ukusa postaje istančanije i ona počinje da odbija da popije lek. Najbolja metoda za ovako male bebe je pipeta, kapaljka ili špric (bez igle naravno). Kada detetu dajete lek, važno je da ono zauzme sedeći položaj kako se ne bi zagrcnulo. Stavite špric bebi u usta sa strane i lagano ušpricajte lek između obraza i desni, jer će tako najmanje osetiti ukus, a i manje su šanse da ga povrati.

– Vaše bebe možete prevariti tako što ćete u cuclu od flašice za mleko sipati sirup. Ne treba vam flašica samo cucla koju ćete držati u ruci dok bebac ne popije sirup. Sačekajte da bebac ogladni i onda probajte. Dok beba shvati da to nije hrana i pobuni se sirup je već popila. Nemojte ubacivati sirup u mleko ili vodu jer ukoliko beba ne popije sve iz flašice  nećete znati koliko sirupa je zapravo popila.

– Poslužite se kamuflažom: Lek možete ubaciti u hranu ili ga možete staviti u mleko ili sok. Međutim, pre toga se posavetujte sa lekarom da li se taj lek, koji ste dobili, sme uzimati sa hranom. Dosta lekova se uzima pre ili posle jela, pa ako je to pravilo za lek koji ste dobili onda se poslužite nekom drugom metodom.

– Sirup možete sipati u recimo čašicu za rakiju ili neku drugu zanimljivu čašu ili šolju i ubaciti slamčicu i tako dati da popiju. Nekoj deci će to biti zanimljivo.

– Pre davanja leka dajte detetu malo sladoleda. Hladnoća će nakratko umrtviti receptore na jeziku, pa se neprijatan ukus neće toliko osećati. Ili, sirup pre davanja držite neko vreme u frižideru.

– Možete probati kroz igru. Igra doktora i bolesnika je jedna od najučinkovitijih metoda. Prvo se vi zakašljite i glumite da ste bolesni pa odglumite da pijete lek. Zatim ponudite i detetu da uradi isto što i vi. U igru možete uključiti i igračke pa i njima davati lek.

– I na kraju ako ništa od navedenog ne pomaže uvek ostaje ucena. Jedna od ucena koja je uspevala u našem slučaju je: “Ako popiješ sirup dobićeš nešto slatko”.

Šta ako beba – dete ispljune ili povrati lek?

Većina lekova se apsorbuje u organizmu za 30 do 45 minuta. Ukoliko vaša beba – dete ispljune ili povrati lek odmah, ili u roku od 5 do 10 minuta, dozu treba ponoviti, osim u slučajevima kada se radi o vrlo preciznim dozama (najbolje je da nazovete dežurnog pedijatra i pitate da li smete da detetu ponovo date istu dozu ili treba da je smanjite). U slučaju da povrate nakon 20 do 30 minuta, ne treba ponovo davati lek.

Šta još reći…. Srećno! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six − 5 =