Kada bebi uvesti gluten?

0
2506

Kada bebi uvesti gluten?

Šta je gluten?

Gluten је protein koji je prisutan u pšenici, ječmu, raži i ovsu. U ovsu se ne pojavljuje prirodno, ali pošto se ovas često uzgaja odmah pored pšenice, i gotovo uvek industrijski prerađuje u istim postrojenjima kao pšenica, ovas skoro uvek sadrži tragove glutena.

Sigurno se pitate zašto se danas toliko priča o uvođenju glutena u ishranu bebe?

To je jednim delom zbog povećanog trenda bezglutenske ishrane, a drugim delom zbog povećanja broja pozitivnih dijagnoza na celijakiju.

Gluten nije opasan ako niste alergični na njega tj. ako ne patite od doživotne kronične bolesti nepodnošljivosti na gluten – celijakije. Celijakija nije toliko česta bolest, od nje pati tek 1 do 2 posto ukupne populacije. Osobama koje pate od celijakije gluten oštećuje sluznicu creva pa dolazi do poremećaja apsorpcije hrane kao i velikih problema sa probavom. Kod osoba koje pate od celijakije čak i najmanji trag glutena je opasan.

Alergija na gluten kod beba a i dece nije lako uočljiva u svojim ranim fazama jer se teško dijagnostikuje. Najveći problem je u tome što se simptomi celijakije često mešaju sa znacima nekih drugih bolesti. Bebe pokazuju simptome te bolesti između 9 i 18. meseca. Simptomi su brojni: beba može biti nemirna i nervozna ali pokazivati i druge simptome kao što su: hronični proliv, slabo dobijanje na težini i brzi gubitak težine, slabi apetit i naduvani stomak.

Treba izbegavati rano kao i suviše kasno uvođenje glutena u ishranu. Idealno je uvesti gluten u 6 -7 mesecu starosti.

Recept za palentu sa jabukom pogledajte ovde.

O uvođenju griza i palente u bebinu ishranu pogledajte ovde.

O uvođenju ovsa u bebinu ishranu pogledajte ovde. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 5 =