Kada bebi uvesti ovas (zob) – ovsenu kašu?

0
2848

Kada bebi uvesti ovas (zob) – ovsenu kašu?

Žitarice su vrsta namirnica koje sadrže veliku količinu ugljenih hidrata koji snabdevaju organizam energijom. Ovas spada u jednu od najkompletnijih vrsta namirnica. Pored toga što snabdeva organizam energijom, ovas je bogat vitaminima E, B5, B6, kao i mnoštvom mineralnih sastojaka. Savršen je izvor gvožđa, bakra i mangana. Pospešuje varenje i odličan je za jake kosti. Njegova nerastvorljiva vlakna olakšavaju pokretljivost creva i time doprinose redovnom pražnjenju creva.

Ovas uvesti kada beba napuni 6 meseci. Ovas nije veliki alergen, ali sadrži tragove glutena. Najnovija istraživanja su pokazala da je gluten najbolje uvesti od 6 do 7 meseca bebinog života.

Ovas možete uvesti tako što ćete bebi dati ovsenu kašu. Kašu dobijate tako što zrno ili pahuljice sameljete i kuvate sa vodom s obzirom da ni majčino ni adaptirano mleko nisu prilagođeni da mogu da se kuvaju. Kasnije, kada uvedete kravlje mleko, možete je kuvati sa mlekom.

Ovas je hranljiviji kuvan (u mleku ili vodi par minuta) nego sirov. Potrudite se da bebi uvek dajete skuvanu ovsenu kašu. U toku dana beba može pojesti onoliko kašičica žitarica koliko ima meseci.

Cela zrna se mogu čuvati nekoliko meseci na hladnom i suvom mestu. Ako je temperatura u vašem domu izuzetno topla, možda ćete želeti da sačuvate zrna u frižideru.

Ovseno brašno treba čuvati u posudi koja ne sadrži vazduh i na hladnom i suvom mestu, ili čak u frižideru ako je vaš dom topao. Pri kupovini brašna, uvijek je najbolje kupiti manje količine. Ukoliko mesite nešto, ovseno brašno se uvek koristi u kombinaciji sa pšeničnim jer ne sadrži dovoljno određenih belančevina koje imaju svojstvo lepka.

Ovsena kašica sa jabukom

Sastojci:

– ½ jabuke

– 2 kaščice ovsenih pahuljica

Priprema: U šerpicu stavite ovas da se kuva. Odvojeno skuvajte jabuku. Kada se skuva ovas, tačnije kada omekša, stavite ga u blender i dodajte jabuku (umesto jabuke možete dodati bananu, breskvu, krušku…) i miksajte do željene gustine. 

O uvodjenju glutena u bebinu ishranu pročitajte ovde.

O uvodjenju griza i palente u bebinu ishranu pročitajte ovde.

Recept za zobene palačinke pogledajte ovde.

Recept za voćni jogurt – Jagode sa pahuljicama pogledajte ovde.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 1 =