Kada bebi uvesti proso?

0
5052

Kada bebi uvesti proso?

Proso se često naziva “seme ptica” i do skoro je bio poznat samo tako, medjutim u poslednje vreme, otkako raste interesovanje za zdravu ishranu, ljudi sve češće koriste ovu lekovitu i hranljivu žitaricu u svojoj ishrani.

Proso je bogat vitaminima B, fosforom, kalijumom, gvožđem i magnezijumom. Proso je odličan izvor gvožđa i leči anemiju kod beba.

Bebama se proso uvodi izmedju šestog i osmog meseca starosti. Kao i kod svih drugih namirnica, uvek treba da konsultujete svog pedijatra prilikom uvođenja čvrste hrane.

Veoma je blagog ukusa i deca ga lako prihvataju. Od svih žitarica najmanje se smatra alergenom. Kada uvedete ovu zdravu žitaricu prvog dana dajte detetu samo jednu kašiku, a zatim postepeno povećavajte količinu.

Proso je idealna zamena za pirinač.

Kako odabrati i čuvati proso

Proso se može čuvati i do nekoliko meseci na hladnom i suvom mestu ali obavezno ga proveravajte povremeno. Prilikom stajanja prirodna ulja koja se nalaze u zrnu mogu se pokvariti ako se proso ne drži u frižideru. Upakovani proso će imati “Upotrebljivo do” na pakovanju. Proso bi bilo poželjno čuvati u frižideru u hermeticki zatvorenoj posudi. Kada kupujete bilo koju vrstu mlevenog zrna, uvek je najbolje da se kupi manja količina kako bi bili sigurni da ete vašoj bebi dati svež proso.

Najbolji način da se pripremi proso?

Kada kuvate mleveni proso koristi se oko 1/4 šolje mlevenog prosa za 1-2 šolje vode. Ključ je da se dosta meša kako bi se izbegle grudvice.

Ukoliko je u pitanju zrno prvo potopiti proso na nekoliko sati, a zatim ga možete kuvati kao pirinač. Kuvati oko 15-20 minuta. Proso će nabubriti slično pirinču, tako da je dobro pravilo da ide 1 šolja prosa na 3 čaše vode.

Proso sadrži fitinsku kiselinu. Ova kiselina za sebe veže razne minerale iz našeg tela i čini ih nedostupnim (kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink) Da bi smanjili sadržaj fitinske kiseline, žitarice u ovom slučaju proso, moramo da pripremamo na pravi način. Zato pre kuvanja proso obavezno potopiti u vodu na više sati (može i celu noć) tu vodu prosuti i kuvati proso u novoj vodi nekih 15 minuta.

Hrana koja ide uz proso

Voće, povrće i meso su sve dobre namirnice za dodavanje.

Recept za uvodjenje prosa u bebinu ishranu

Potrebno je:

– 1 šolja prosa

– 3 šolje ključale vode

Priprema:

Nekoliko sati pre kuvanja potopite proso u vodu. Nakon toga proso sipati u posudu, preliti vodom, i kuvati da voda proključa. Čim provri temperaturu smanjiti i kuvati oko 15 minuta. Ostaviti da se prohladi. Ovakav proso je ukusan i jednostavan prilog za povrće, voće i meso. Uz ovako pripremljen proso možete dodati recimo skuvanu šargarepu, kuvanu jabuku ili krušku, bundevu, brokoli..

Recept za Prokulice sa prosom pogledajte  ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × one =