Kada bebi uvesti brokoli?

0
3812

Kada bebama uvesti brokoli?

Brokoli možda nije dobar izbor za jednu od prvih kašica jer može izazvati gasove kod beba. Brokoli takođe može biti malo teži za varenje. Brokoli treba uvesti kod beba sa 8-10 meseci. Ako beba ima neke probavne probleme, bilo bi najbolje da se uvede u ishranu kasnije. Kao i uvek, preporučujemo da se posavetujete sa pedijatrom vaše bebe o uvođenju čvrste hrane.

Brokoli nije jedna od namirnica koje su visoko kontaminirane sa pesticidima tako da ne morate tražiti organski uzgajani brokoli.

Kako izabrati brokoli?

Kada kupujete svež brokoli, kupite brokoli sa cvetovima koji su ravnomerne boje. Boja cvetova treba da bude zelena, ni tamna ni svetla, nalik uobičajnoj boji zelene salate. Bacite pogled preko cvetova, jer ne bi trebalo da bude sivkastih, niti treba da bude žutih cvetova.

Kako čuvati i spremati brokoli?

Brokoli staviti u otvorenu plastičnu posudu u frižider ali, nemojte ga oprati pre nego što ga stavite u frižider. Svež brokoli se može čuvati u frižideru do 4 dana.

Brokoli možete zamrznuti, očišćen pa zatim zamrznut brokoli se može čuvati i do godinu dana. Pre nego što ga zaledite možete ga i blanširati (par minuta prokuvate povrće a nakon toga ga stavite u hladnu vodu). Kada ga izvadite, spakujete ga u kese ili posude i zamrznite ga.

Brokoli treba kuvati kratko kako ne bi izgubio svoje hranljive vrednosti. Potrebno vreme kuvanja (min/maks):

Na pari: 5–6 minuta

U mikrotalasnoj: 4–5 minuta

Blanširanje: 2–3 minuta

Kuvanje u vodi: 4–5 minuta

Neke studije su pokazale da brokoli spremljen u mikrotalasnoj može da izgubi više hranljivih materija nego bilo koje drugo povrće pripremljeno na taj način.

Hrana koju je dobro mešati sa brokolijem: Šargarepa, karfiol, tikvica, krompir, braon pirinač, sočivo, govedina, piletina, jogurt….

Recept za kašicu od brokolija pogledajte ovde

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 3 =