Kada bebi uvesti spanać

0
4863

Kada bebi uvesti spanać

Zbog velikog broja minerala i vitamina koje sadrži, spanać zovu “kraljem povrća”. Na pitanje koje je povrće poznato po gvožđu, svi će odgovoriti: Spanać

Spanać treba najranije uvesti sa 8 meseci, mada, preporuka velikog broja pedijatara je da bi bilo najbolje da sačekate da beba napuni 10-12 meseci. Ne treba preterivati sa davanjem spanaća bebi. Dovoljno je dati ga jednom do dva puta nedeljno, i to najbolje uz još neko povrće (na primer šargarepu ili krompir). Zbog nepoželjne oksalne kiseline koja se nalazi u spanaću treba obavezno praviti spanać sa mlekom.

Kao i uvek, potrebno je da se konsultujete sa Vašim pedijatrom o uvođenju čvrste hrane.

Kako odabrati i čuvati spanać za hranu za bebe

Spanać je dostupan tokom cele godine, mada mu je sezona od marta do maja, i u septembru i oktobru. Spanać je jedna od namirnica koje su najviše kontaminirane pesticidima tako da se preporučuje kupovina organskog spanaća.

Prilikom kupovine treba voditi računa da listovi budu intenzivno zelene boje. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, treba ga spakovati u plastičnu kesu bez pranja i staviti u frižider ( vlaga može dovesti do kvarenja) Spanać kuvati u roku od 2 dana nakon kupovine, jer brzo gubi svoju hranljivu vrednost. Skuvani spanać nije dobro ostavljati duže ni u frižideru ni u zamrzivaču. Preporučuje se da u frižideru stoji do 3 dana a u zamrzivaču do 3 meseca.

Pre pripreme spanać treba dobro oprati da bi se sa listova uklonila zaostala zemlja i sve nečistoće.

Najbolji način da se pripremi spanać

Spanać, blitvu i zelje treba blanširati (kuvati bez soli 3-5 minuta). Dalja priprema jela od spanaća, blitve i zelja zahteva obavezno dodavanje mleka (majčino ili adaptirano).

Opšte je poznato da spanać jednom pripremljen ne treba podgrevati, jer se tako oslobađaju nitriti koji nisu zdravi za ljudski organizam. Takodje, voda u kojoj se kuvao više se ne koristi zbog visoke koncentracije nitrata. Povrće sa visokim procentom nitrata , kao što je spanać ne treba davati bebama u velikim količinama.

Hrana koju je dobro mešati sa spanaćem: Šargarepa, paškanat, grašak, krompir, tikvice, sočivo, piletina.

Recept za spanać sa krompirom i mlekom

Potrebno je :

– jedan srednji krompir

– 200g spanaća

– 100ml mleka (majčino mleko, kravlje mleko ili formula)

Priprema: Spanać ubaciti u ključalu vodu i kuvati oko 5 minuta. Krompir skuvajte u posebnoj posudi. Kada su skuvani sjediniti u blenderu i dodati mleko.

Recept za proju sa spanaćem pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 10 =