Kada bebi uvesti griz – palentu?

0
4402

Kada bebi uvesti griz – palentu?

Kukuruzni griz (palenta) i pirinčani griz se uvode kada beba napuni 6 meseci. Pšenični griz uvesti kada beba napuni 7 meseci. Razlika je u tome što kukuruzni i pirinčani griz ne sadrže gluten.

O uvođenju glutena u bebinu ishranu pogledajte ovde.

Pirinač i kukuruz su najčešće korišćene prve žitarice. Razlog je jednostavan – prinač i kukuruz se lepo podnose, ne sadrže gluten i imaju veoma mali alergijski potencijal.

Griz i palenta se ponašaju kao brašno koje ne može biti zamena za celu žitaricu. Osnova bebine ishrane moraju biti cele žitarice i povrće, a voće, griz i palenta samo su dopuna ishrani. Tako da ove dve namirnice uvek kombinujte sa voćem, povrćem, pavlakom, sirom…

Prilikom uvodjenja žitarica bebi ponuditi jednu malu kašiku, a kasnije povećavati količinu. Žitarice sadrže šećer koji obezbeđuje energiju, takođe žitarice otklanjaju osećaj gladi i umora tokom dana pa se savetuje da se daju ujutru, za doručak. 

Griz sa voćem

Sastojci:

– 100ml vode

– 1 supena kašika griza

– 1 voćka po izboru (banana, kruška, jabuka)

Priprema: Voćku (jabuku, krušku) oguliti i očistiti od semenki. Staviti u vodu i kratko obariti. Voće izvaditi a od vode u kojoj se kuvalo voće odvojiti 100ml. Kada ta voda provri skloniti šerpicu sa ringle i onda lagano sipati griz. Malo promešati pa vratiti na slabiju vatru još par minuta uz neprestano mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice. Skuvan griz izmiksati zajedno sa voćem i prohladiti.

Recept za palentu sa pavlakom pogledajte ovde.

Recept za palentu sa jabukom pogledajte ovde.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 20 =