Kada bebi uvesti kivi

0
2975

Kada bebi uvesti kivi?

Kivi je izuzetno bogat vitaminima A i C i sadrži gotovo dvostruko više vitamina C nego narandža ili limun. Kivi obiluje i vitaminima E i K kao i raznovrsnim mineralima među kojima se ističe kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar… 

Kivi nije veliki alergen, ali je kiseo. Kiselost ploda može izazvati osip u ustima kod vaših beba pa je zbog toga poželjno sačekati da beba napuni godinu dana kako bi joj ponudili kivi. Naravno, uvek se prvo konsultujte sa vašim pedijatrom o uvođenju novih namirnica vašoj bebi.

Jedan kivi dnevno zadovoljava dnevne potrebe kalijuma i vitamina C čak i za odraslu osobu. Tako da je doza za vašu bebu najviše jedan kivi dnevno. Prilikom uvđenja početi sa manjim dozama tako što ćete ga dati u kombinaciji sa nekim drugim voćem. Voće koje se najbolje slaže sa kivijem je: jabuka, avokado, borovnica, breskva, kruška…

Da li je potrebno ukloniti seme iz kivija? Ne treba uklanjati semenke. Seme je veoma sitno i ne bi trebalo da predstavlja opasnost od gušenja, takodje ovo seme sadrži manje količine zdravih omega-3 masnih kiselina. Nemojte se brinuti, normalno je da seme vidite u peleni vaše bebe.

Kivi nije jedna od namirnica koje su zagađene pesticidima tako da nije potrebna kupovina organski uzgajanog kivija. Prilikom kupovine kivija, uverite se da kora nema modrica i da nema prisutnih vidljivih otvora. Kivi zaista nije zahtevno voće. U frižideru kivi možete čuvati najviše 3 do 4 nedelje, a van frižidera 1 nedelju.

O uvođenju citrusa u bebinu ishranu možete pročitati ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 10 =