Kada bebi uvesti citruse

0
4811

Kada bebi uvesti citruse ?

U citruse spadaju pomorandža, limun, limeta, grejpfrut i mandarina.

Bebi treba uvesti citruse tek kada napuni 12 meseci. Ne preporučuje se da ih uvedete ranije zbog kiselosti ploda i zbog toga što će verovatno bebe mlađe od 12 meseci dobiti osip. Kiselina može izazvati pojavu bolnog pelenskog osipa, pa čak i osip oko usta zbog visokih nivoa kiselosti. Bebin želudac ne može da svari hranu kao odrasla osoba. Citrus teže pada na bebin stomak nego što mislite. Prema tome, nemojte ih hraniti voćem za koje njihova tela nisu spremna.

Da bi se sprečile alergijske reakcije na citruse, treba ih uvesti postepeno, u malim količinama datim u periodu od nekoliko dana. Kada ih date, proverite da li ima znakova alergije. Nakon godinu dana, verovatnoća dobijanja alergije se smanjuje.

U sezoni prehlada i gripa naglo poraste konzumiranje citrusa. Citrusi su prepuni vitamina, vlakana i minerala. Namirnice bogate vitaminom C osim citrusa su brokoli, kupus, spanać, zrela papaja, dinja i mnoge druge. Sve ove namirnice mogu da zamene citruse pa nema potrebe da žurite sa uvodjenjem citrusa.

Recept za uvodjenje citrusa

Ponekad bebe ne vole gorak ili kiseo ukus citrusa. Ako se to dogodi, možete pokušati mešanje citrusa sa drugom hranom. Mešanje citrusa sa drugom hranom kao što je jogurt može im dati prijatan ukus.Pored jogurta za uvodjenje citrusa možete probati sledeci recept:

Pire od pomorandže i šargarepe

Sastojci: 2-3 kašike soka od pomorandže (sveže isceđen), 2 šargarepe

Priprema: U šerpi kuvati šargarepu dok ne omekša. Kada se skuva izmiksati je u blenderu. Kuvanoj šargarepi dodati sok od pomorandže.

Pogledajte OVDE VIDEO kako su bebe reagovale na limun, nasmejaete se 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 1 =