Uvođenje mesa u bebinu ishranu

0
3232

Uvođenje mesa u bebinu ishranu

Mnogi roditelji se pitaju kada uvesti meso u bebinu ishranu. Na primer, najčešće postavljano pitanje jeste: “Treba li bebi prvo dati pileće ili juneće meso?”

Jako je bitno da meso bude potpuno skuvano tj da ne bude živo.

Mnogi pedijatri, posebno u Kanadi i EU preporučuju meso kao prvu čvrstu hranu koju treba dati bebi. Tradicionalno, mnogi roditelji počinju sa žitaricama ili voćem/povrcem, ali Američko udruženje pedijatara (AAP) kaže da nema razloga zašto da se ne počne sa mesom. I nije bitno da li ste prvi put dali govedinu ili živinu. Nedavna istraživanja ukazala su na to da meso treba uvesti kao jedan od prvih – ili možda čak i prvu namirnicu za bebe, uglavnom od 6 meseci starosti. Ovo važi za dojenu bebu posebno. Kada se isključivo dojenim bebama uvodi čvrsta hrana, one počinju da apsorbuju manje gvožđa iz majčinog mleka. To je zato što gvožđe u mleku postaje ‘vezano’ od strane čvrste hrane.

Uvodjenje mesa ranije će pomoći bebi da dobije više gvožđa, cinka i takođe proteina. Meso je bogato gvožđem koje se najlakše apsorbuje i iskoristi u našim telima.

Kod nas najčešće se preporučuje da se meso uvede između 7-8 meseca starosti uz savete vašeg pedijatra. Piletina ili ćuretina se preporučuju kao prvo meso koje treba dati bebi. Ako beba odbija meso u početku, sačekati nekoliko nedelja, a zatim pokušajte ponovo.

Pečenje je verovatno najbolji metod pripremanja mesa. Pečenjem hrana zadržava većinu svojih hranljivih materija. Medjutim, za uvodjenje mesa koristite metod kuvanja. Prilikom kuvanja neke od hranljivih materija iz mesa će ostati u vodi u kojoj ste kuvali meso. Ako ne koristite tu tečnost u kojoj ste kuvali, dosta hranljivih materija će se baciti. Mnogi roditelji koriste upravo tu čorbu / sok koji nastanu od kuvanja mesa da je daju bebi. Korišćenje vode za početak bi bilo najbolje.

Meso prilikom uvodjenja dati 2 puta nedeljno, kasnije možete i više puta. Kada pravite bebi obrok sa mesom uvek se rukovodite pravilom da beba treba da pojede mesa koliko može da joj stane na dlan.

Recept idealan za uvođenje mesa u bebinu ishranu pogledajte ovde.

Recept za kašicu sa povrćem i piletinom – brokoli, paprika i prokelj pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + six =