Kada bebi uvesti jogurt i sir

2
7064

Kada bebi uvesti jogurt?

Jogurt predstavlja ukusnu i zdravu namirnicu punu kalcijuma koji je bebi potreban za jake kosti! Jogurt takođe sadrži impresivnu količinu vitamina i minerala a i proteina.

Jogurt za razliku od kravljeg mleka ne sadrži laktozu. S obzirom na to, jogurt i sir se lakše vare od mleka, jer je laktoza delimično ili sasvim uklonjena.

Većina pedijatara preporučuje da se jogurt uvede sa 7-8 meseci starosti. Prilikom izbora jogurta treba uzeti punomasni jogurt.

Davanje jogurta može izazvati alergijsku reakciju kod beba koje imaju alergiju na mleko. Simptomi alergije su: proliv, povraćanje, razdražljivost, otok i osip kože.

Jogurtu možete dodati bilo koje voće koje ste već uveli i tako dobiti idealni doručak. Za bebe do godinu dana obavezno morate sami praviti voćne jogurte jer kupovni jogurti sadrže aditive i šećere i nisu pogodni za bebe do godinu dana.

Kako napraviti voćni jogurt:

200ml jogurta, 1 komad voća (breskva, kruška, jabuka, banana…) Voće izmiksajte i pomešajte sa jogurtom. Jabuku ili breskvu recimo možete prvo malo prokuvati pa onda pomešati sa jogurtom. U ovako pripremljen jogurt možete dodati i kašiku-dve mlevenog keksa ili recimo kašiku meda. Kombinacije su brojne i bilo koja kombinacija je svakako bolja od one kupovne koja sadrži mnogo konzervansa.

Kada bebi uvesti sir?

Ukoliko beba nije alergična na mlečne proizvode sir se uvodi između 8 i 10og meseca starosti. Ako postoji sumnja da je beba alergična (bilo na proteine iz mleka ili ima netoleranciju na laktozu) onda treba sačekati sa uvođenjem sira. Kao i uvek, treba se konsultovati sa vašim pedijatrom o uvođenju novih namirnica u bebinu ishranu.

Sir je odličan za bebu jer je bogat kalcijumom, dobrim mastima i proteinima.

Ono što je bitno je da bebi ne dajete domaći sir (kupljen na pijaci ili donet sa sela) jer se tako beba može zaraziti listerijom. Bebama davati samo pasterizovane (fabričke) sireve.

Način na koji je poželjno da prvi put bebi date sir je da malo sira izrendate i pomešate ga sa kašikom jogurta.

2 COMMENTS

    • Zašto bebi ne bi smeo da se daje med? Ja lično smatram da biminimalna količina mogla da bude i korisna zbog polena, da bi se na vreme podigao imunitet i sprečile potencijalne alergije. Danas je previše dece alergično na prirodu a to je potpuno nerazumljivo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 2 =