Kada bebi uvesti smokve

0
3133

Kada bebi uvesti smokve

Većina nas je upoznata sa suvim smokvama zahvaljujući tome što su lako dostupne tokom cele godine. Bilo da je sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim vitaminima (A, B6, C, E) i mineralima ( kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe) Kada je u pitanju ishrana dece, razloga za korišćenje smokve ima i previše:

– pomaže lakšem varenju,

– deluje kao prirodni laksativ i sprečava zatvor,

– pomaže u razvijanju nežnog imunog sistema bebe,

– sadrži vitamine i minerale koji su ključni za efikasan rast i razvoj dece,

– smokve sadrže triptofan, aminokiselinu koja promoviše dobar san, ohrabruje mozak da pravilno koristi glukozu i stimuliše cirkulaciju.

Smokve se mogu uvesti kada beba napuni 10 meseci. Kao i uvek, preporučujemo da se posavetujete sa vašim pedijatrom prilikom uvođenja svake nove namirnice.

Prilikom kupovine sveže smokve izaberite plodove koji nemaju fleke i modrice. Sveže smokve mogu biti zelenkaste ili ljubičaste u zavisnosti od sorte. Prilikom izbora suvih smokava izbegavajte ne upakovane, jer imaju tendenciju sakupljanja prašine tokom skladištenja.

Sveže smokve su vrlo kvarljive i mogu trajati samo 4 do 5 dana. Međutim, mogu da traju i do nedelju dana u frižideru. Izvadite ih iz frižidera najmanje 1 do 2 sata pre hranjenja bebe. Suve smokve možete čuvati na suvom i hladnom mestu do 8 meseci.

Sveže smokve su bolji izbor u pogledu hranjenja bebe jer se suve smokve teško žvaću. Suve smokve možete davati kuvane, ali vodite računa da iskoristite vodu u kojoj su se kuvale, jer ta voda sadrži sve hranljive materije iz smokve.

Kašica od smokve i banane

Sastojci:

– 1 banana

– 3 smokve ( ukoliko koristite suve smokve potrebno ih je prethodno potopiti pola sata u vodu kako bi omekšale i nabubrile)

Priprema: Iseći smokve na male komadiće i staviti ih u posudu sa vodom. Kuvati na laganoj vatri dok ne omekšaju. Kada se skuvaju ocedite vodu i ubacite ih u blender zajedno sa iseckanom bananom. Sve zajedno dobro izmiksajte.

Recept za voćni jogurt jagode sa pahuljicama pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + eighteen =