Kada bebi uvesti brusnice

0
2125

Kada bebi uvesti brusnice

Brusnica po mišljenju mnogih stručnjaka predstavlja najzdravije voće. I tradicionalna medicina joj odaje priznanje jer malo koja biljka ima tako jako antibiotsko dejstvo. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima među kojima dominiraju vitamin B, C i A, minerali kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe… Brusnica je odlična u borbi protiv urinarnih infekcija. Čaj od brusnice je jedan od najviše korišćenih čajeva za urinarne infekcije.

Borovnica i brusnica ne spadaju u istu grupu voća kao maline, kupine i jagode (koje su poznate kao jaki alergeni) i one mogu da se daju bebi pre navršene godine. Sveže brusnice možete uvesti kada beba napuni 8 meseci, dok recimo za suve sačekajte da beba napuni 12 meseci ( Prilikom kupovine suvih brusnica probajte da nađete ne sumporene, bez dodatog šećera i bez konzervansa). Kao i uvek, preporučujemo da se posavetujete sa vašim pedijatrom prilikom uvođenja svake nove namirnice.

Brusnice verovatno neće izazvati alergijsku reakciju, ali imajte na umu da svaka hrana ima potencijal da bude alergen. Kada se odlučite uvesti brusnice pazite na reakcije koje se mogu pojaviti u obliku osipa oko usta.

Brusnice nisu jedna od namirnica koje su zagađene pesticidima tako da je kupovina organski uzgajanih brusnica lični izbor.

Sveže brusnice čuvаjte u frižideru i tako mogu trаjаti do dvа mesecа. Ali budite oprezni: ako neke brusnice počnu da propadaju, ostаle će tаkođe pа izvаdite mekаne pre nego što ih stavite u frižider. Kuvаne brusnice mogu trаjаti i do mesec dаnа u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Sušene brusnice u frižideru mogu da se čuvaju do 2 godine, a u zamrzivaču čak i do osam godina.

Sa brusnicom ne treba preterivati, prevelike količine mogu da izazovu grčeve u želucu ili proliv. Bebi dati maksimum onoliko koliko joj može stati u šakicu – od prilike 10tak komada.

Hrana koju je dobro mešati sa brusnicama je: jabuka, banana, borovnica, mango, breskva, piletina, svinjetina, jogurt…

Recept za ovsenu kašu sa brusnicom pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + 18 =