Kada bebi uvesti borovnice

0
3218

Kada bebi uvesti borovnice

Borovnice u sebi poseduju čitav niz neverovatnih hranljivih sastojaka i zbog toga se često nazivaju “Super hrana”. Borovnice su bogate antioksidantima i sadrže vlakna, vitamin A, vitamin C, kalijum, kalcijum i fosfor.

Borovnicu možete uvesti kada beba napuni 8 meseci. Kao i uvek, preporučujemo da se posavetujete sa vašim pedijatrom prilikom uvođenja svake nove namirnice.

Postoji mnogo konfuzije oko toga kada možete uvesti vašoj bebi borovnice. Mnogi veruju da borovnica upada pod pravilo “bez bobica dok beba ne napuni 12 meseci”. Borovnice nisu jedаn od većih аlergenа, аli i dаlje mogu izazvati аlergije. Najčešći simptomi, ako ih ima, su: oticanje usana i očnih kapaka i svrab nabrekne kože. Borovnice su zapravo povezane sa brusnicama, tj borovnica ne deli “porodične” odnose sa jakim alergenima kao sto su jagoda ili kupina ili malina.

Borovnice su jedna od namirnica koje su u velikoj meri kontaminirane sa pesticidima tako da bi bila poželjna kupovina organski uzgajanih borovnica. Prilikom izbora borovnica, potražite mekane borovnice jarke boje.

Borovnice ne gube hranjivu vrednost tokom kratkih perioda skladištenja. Borovnice će održati svežinu u frižideru i do dve sedmice, a u zamrzivaču ih možete čuvati do 3 meseca.

Hrana koju je dobro mešati sa borovnicama je: pirinač, ječam, kinoa, heljda i mešovita zrna domaćih bebi žitarica, zatim jabuke, banane, kruške, jogurt…

Voćni jogurt od borovnica i banane

– 1 šoljica borovnica

– 1 banana

– 1 šoljica jogurta

– 2 kašike pahuljica (može zobenih, ovsenih, kukuruznih ili rižinih)

Priprema: Borovnicu i bananu izmiksajte blenderom ili štapnim mikserom. Možete i pahuljice izblendati ako bebac nije počeo sa čvrstom hranom. Dodajte jogurt i promešajte.

Recept za Banana palačinke pogledajte ovde.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 1 =