Kada bebi uvesti maline

0
5238

Kada bebi uvesti maline?

Maline spadaju među najbogatije voćke kada su u pitanju vlakna (čak 6% njihove težine je sačinjeno od vlakana) i predstavljaju bogat izvor vitamina C, mangana, kalijuma, kalcijuma, vitamina B, folne kiseline, magnezijuma, bakra i gvožđa.

Maline su potencijalno veliki alergen i kao takve, maline treba izbegavati dok beba ne napuni godinu dana. Naravno, uvek se posavetujte sa vašim pedijatrom o uvođenju novih namirnica.

Najčešća reakcija na maline je svrab ili osip na mestima gde ovo voće dođe u kontakt sa kožom. Tipični znaci alergijske reakcije mogu uključivati otekline, grčeve, osip, proliv ili povraćanje. Neki roditelji su otkrili da malina pogoršava simptome ekcema ili astme.

Kada birate maline izaberite potpuno crvene maline, nezrele maline neće sazreti nakon što su ubrane. Maline ne traju dugo, Najbolje ih je potrošiti isti dan, a mogu stajati najviše 1-2 dana. Ako kupujete mnogo malina, ali ne planirate da ih koristite odmah, možete ih zamrznuti za kasniju upotrebu (možete ih čuvati u zamrzivaču nekih 10 do 12 meseci) Maline možete zamrznuti i u obliku pirea, tako što ih prethodno usitnite i dodate im malo šećera u prahu. Savet: ne perite maline dok ne budete spremni da ih koristite jer će se na taj način pokvariti brže.

Maline su jedna od namirnica koje su u velikoj meri kontaminirane sa pesticidima tako da bi bila poželjna kupovina organski uzgajanih malina.

Recept za kašicu od maline i banane

Sastojci:

– 1 banana

– 10 ak svežih malina (jedna mala šačica ili po ukusu )

Priprema:

Ubacite bananu u blender. Dodajte maline i blendirajte dok se ne sjedine. Pored banane i malina u ovu kašicu možete dodati malo jogurta ili mlevenog keksa. Ovako pripremljenu kašicu možete čuvati najviše 1 dan u frižideru.

Recept za Voćni jogurt – Jagode sa pahuljicama pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =