Kada bebi uvesti beli luk?

0
4926

Kada bebama uvesti beli luk?

Pošto beli luk ima veoma jak ukus preporučuje se da se beli luk ne daje dok beba ne napuni najmanje 10-12 meseci. Nekim bebama može biti teško da ga svare, dok kod drugih može izazvati alergiju.

Reakcija na beli luk može da se manifestuje u obliku grčeva, otoka, povraćanja ili proliva. Posetite pedijatra ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma. Uvek treba proveriti sa vašim pedijatrom pre nego što uvedete novu namirnicu.

Bebe su osetljive na prehlade, groznice, grip, upale pluća, astmu, i mnoge druge respiratorne probleme. Beli luk pomaže u borbi protiv njih. Antibakterijska i antivirusna svojstva belog luka će zaštitili Vašu bebu od prehlade.

U početku, bebi možete dati jedno čenje belog luka kuvano sa namirnicama koje ste već uveli. Ako se ne pojave bilo kakve reakcije, možete postepeno povećavati količinu.

Kako čuvati beli luk?

Beli luk čuvati na toplom i suvom mestu.

Možete držati glavicu belog luka između tri i devet meseci u zavisnosti od sorte i ako ga držite dalje od svetlosti a posebno od vlage. Beli luk možete zadržati samo nedelju dana u frižideru

Kada i kako kuvati beli luk ?

Beli luk bi trebalo iseckati pre kuvanja jer to pomaže proizvodnji alicina koji čini beli luk tako zdravim dodatakom ishrani. Stručnjaci preporučuju zapravo da se iseckani beli luk ostavi da stoji nekih 10 minuta nakon što se isecka kako bi se omogućilo da se alicin u potpunosti razvije. Takođe je dobra ideja da se beli luk kuva samo na umerenoj temperaturi kako bi sačuvao svoje hranljive materije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + fifteen =