Kada bebi uvesti crni luk?

0
6071

Kada bebi uvesti crni luk?

Crni luk (kuvani) možete uvesti bebi od 8.meseca starosti. Ne preporučuje se da bebi dajete sam luk, već da ga dodate nekom jelu.

Glavni problem kod uvođenja luka nije rizik od alergije. Alergija na luk je na sreću relativno retka. Problem je uticaj luka na probavni sistem bebe. Kod nekih beba (i kod odraslih, takođe), luk može da izazove gasove! Da biste izbegli moguće probleme sa varenjem (koji se mogu desiti ako se jede sirov luk), možete dodati nekoliko kapi limuna u jelo.

Preporučujemo da se posavetujete sa vašim pedijatrom prilikom uvođenja novih namirnica .

Kako izabrati i čuvati crni luk?

Možda niste znali ali, što je veći crni luk, blaži mu je ukus i miris.

Crni luk možete oguliti, iseckati i staviti u zamrzivač. Medjutim to može da izazove gubitak hranljivih materija, kao i ukusa.

Kako kuvati crni luk ?

Crni luk u poredjenju sa belim i crvenim je najjači. Tako da je potrebno njegovo dugotrajno kuvanje ukoliko odlučite da ga ponudite vašoj bebi.

Prilikom pripreme luka za vašu bebu, ima jedna vrlo važna stvar: veina od “dobrih stvari” u luku se nalazi u spoljašnjim slojevima! Iako je lakše kada čistite luk da se povuče odmah prvih nekoliko slojeva, nemojte to raditi, bacite najmanje što možete jer  tako nećete izgubiti mnogo vrednih hranljivih materija!

I jedna od najboljih stvari kod pripremanja jela sa lukom jeste da kuvanjem hranljive materije iz luka ne propadnu. One samo odu u vodu u kojoj se kuva luk.

Da li ste znali:

Ako beba kašlje noću, stavite oljušten izrezan crni luk blizu bebinog kreveta da ublaži kašalj. Uprkos mirisa, ovo sredstvo je iznenađujuće delotvorno, i pre svega veoma efikasno. Enzim koji se nalazi u mirisu luka prosto očisti nosiće i deca celu noć mogu normalno da dišu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × one =