Kada bebi uvesti šljive i suve šljive?

0
5576

Kada bebi uvesti šljive i suve šljive?

Šljive su bogate vlaknima, vitaminom A i vitaminom C. Pošto su bogate vlaknima i prirodnim šećerima šljive pomažu u održavanju regularnosti creva. Šljive i suve šljive su odlične ukoliko imate problema sa zatvorom.

Ni šljiva ni suva šljiva ne predstavljaju visok rizik alergije. Preporučuje se da se bebama šljiva uvede sa 6 meseci starosti.

Kako odabrati šljive u prodavnici

Šljive i suve šljive su jedna od namirnica koje su najmanje kontaminirane pesticidima tako da nije potrebno ganjati organski uzgajane šljive.

Šljiva treba biti tvrda, ali izbegavajte šljive koje su kao “kamen” tvrde. Verovatno su ubrane prerano i nikad neće imati dobar ukus ili teksturu. Boja može da varira i nije dobar pokazatelj zrelosti. Potražite šljivu koja je bez uboda, modrica i drugih fleka i koja ima peteljku. Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo.

Suve šljive su odlična alternativa kada sveže šljive nisu u sezoni.

Kako čuvati šljivu:

Kupljenu svežu šljivu možete čuvati u frižideru svega nekoliko dana. Treba da su odvojene u papirnoj kesi, jer dozrevajući oslobađaju etilen, koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Izvađene iz frižidera treba neko vreme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće.

Ako imate puno šljiva, možete ih zamrznuti. Šljivu čuvati u zamrzivaču maksimalno do 3 meseca. Pre nego što se stave u zamrzivač šljive prepoloviti i izvaditi koštice. Tako prepolovljene ređaju se na tanjir sa kožom nadole, pa onda zamrzavaju. Kasnije se stavljaju u kese za zamrzivač i ponovo vraćaju u zamrzivač.

Kako pripremiti šljivu bebama:

Važno je da koristite potpuno zrele šljive kada pripremate hranu za bebe jer zrele šljive imaju sladak ukus i bolju teksturu.

Kada prvi put dajete šljivu poželjno je da se šljiva kuva. Kada beba prihvati kuvanu šljivu, onda možete da pokušate pasiranje sirove šljive (ali samo ako je potpuno zrela i slatka).

Hrana koju je dobro mešati sa šljivama: jabuka, kruška, banana, borovnica, brusnica, breskva, dinja, piletina, jogurt, ovsene pahuljice…

Recept za kašicu od šljive i pirinča pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 15 =