Kada bebi uvesti cveklu?

0
5263

Kada bebi uvesti cveklu?

Mnogi pedijatri preporučuju uvođenje cvekle između 8 i 10 meseca starosti. Kao i uvek, preporučujemo da se posavetujete sa vašim pedijatrom.

Cvekla je bogata kalcijumom, potazijumom i vitaminima. A vitamin i kalcijum su bitni za vašu bebu. Cvekla ima veliku nutritivnu vrednost sa jako malo vlakana. Zamislite da 2 cvekle srednje veličine sadrže samo 2 grama vlakana.

Kako izabrati i čuvati cveklu?

Cvekla nije jedna od namirnica koje su visoko kontaminirane sa pesticidima tako da nije neophodna kupovina organskih cvekli.

Prilikom izbora cvekle pokušajte da kupite svežu cveklu ako je to moguće. Cvekle srednje veličine su ukusnije od velikih cvekli. Mnogi preporučuju da se zaobilazi cvekla ako je veća od 3-4 centimetara u prečniku. Sto se tiče cvekle, veće nije bolje.

Kada je to moguće, kupiti cveklu koja i dalje ima svoje zelene listove. Ne obraćajte pažnju na prljavštinu na cvekli, retko ćete naći lepo oprane i sjajne repe u svojoj prodavnici.

Da bi sačuvali cveklu odsecite zelenilo, a zatim stavite u hermetički zatvorenu posudu kako bi zadržala svežinu i čvrstoću i stavite je u frižider. Cvekla će ostati sveža oko nedelju dana ako se drži u frižideru.

Cveklu možete naći u prodavnici preko cele godine tako da cveklu nije poželjno zamrzavati, medjutim ukoliko to činite onda je zamrznite kuvanu.

Kako bebi pripremiti cveklu?

Kuvanje na pari je zaista najbolji način za pripremanje cvekle. Kada je cvekla kuvana na pari ona će biti gnjecavija, pa samim tim lakša za pravljenje pirea bebi. Kuvanje cvekle na pari takođe omogućava vitaminu A da bude dostupniji i da se lako koristi od strane bebinog organizma.

Cveklu treba oljuštiti i zeleniš odsei prilikom pravljenja hrane za bebe. Čak ni odrasli ne treba da jedu koru od cvekle jer nije lako svarljiva.

Hrana koju možete kombinovati sa cveklom je: krompir, jabuka, grašak, tikvice, braon pirinač, piletina, svinjetina…

Recept za kašicu od cvekle i krompira pročitajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × three =