Kada bebi uvesti avokado?

0
5008

Kada bebi uvesti avokado?

Avokado je dostupan preko cele godine, jedno je od vrsta voća koje se najmanje prska, pa nije potrebno juriti organsko. Inače, za avokado kažu da sadrži sve nutritivne vrednosti koje su potrebne osobi da preživi. On sadrži dobre masti koje su potrebne bebinom mozgu i dobre su za fizički razvoj bebe. Avokado se lako vari i dobro ga podnosi većina beba!

Avokado se može ponuditi bebi već sa napunjenih 6 meseci. Bebe, uglavnom, avokado vole zbog svoje kremaste teksture, a može da se meša sa jabukom, breskvom, šljivom, bananom, a od 8 meseca čak i jogurtom.

Vlakna iz avokada regulišu probavu i štite probavni sistem. Uz to su vrlo korisna kod regulisanja telesne težine.

Avokado je pun masti! Ne brinite o sadržaju masti od jednog avokada, bebe svejedno treba da jedu ovakvu hranu. Bebi trebaju masti u ishrani za pravilan rast i razvoj mozga. Ukoliko imate bilo kakve sumnje, kao i uvek preporučujemo da konsultujete vašeg pedijatra.

Avokado srednje veličine sadrži oko 322 kalorije i do 30 grama masti. 1 šolja pirea od avokada sadrži skoro 700 kalorija jer treba oko 2 avokada da se napravi šolja pirea.

Prednosti avokada daleko prevazilaze rizike. Avokado je jedna od 15 namirnica koje su najmanje zagađene pesticidima.

Kakav avokado kupiti?

Birajte avokado koji je poprilično težak za svoju veličinu. Proverite da na kori nema nikakvih mrlja, udaraca ili mekanih mesta.

Prilikom izbora avokada, treba kupiti avokado tamno zelene boje sa neravnom teksturom. Ukoliko niste sigurni, bolje je kupiti tvrdji, nezreli avokado i ostaviti ga 3–5 dana na sobnoj temperaturi da dozri. Nezreli avokado je tvrd, zreli blago mekan, a kod prezrelog avokada nakon pritiska će ostati blage udubine.

Kada je avokado iseckan na pola, boja voća treba da bude zelena koja se nežno pretvara u margarin žutu boju oko semenke.

Najbolji način da se pripremi avokado

Avokado je jedna od namirnica koja se najlakše priprema jer ne morate da ga kuvate! Avokado se služi svež. Kada se termički obradi gubi sav svoj ukus koji je i onako porilično blag i neutralan.

Kako čuvati i zamrznuti avokado?

Avokado čuvajte u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi od dan do dva dana. Zreli avokado mozete čuvati u frižideru 3-5 dana. Kada avokado presečete, pošpricajte ga limunovim sokom da ne bi promenio boju.

Avokado isecite na kolutove i tako za zamrznite. Ukoliko ledite pire od avokada onda na kašiku pirea dodajte pola kašike limunovog soka i tako zamrznuto možete čuvati do 5 meseci.

Recept za kašicu od avokada pogledajte ovde

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 1 =