Uvodjenje ribe u bebinu ishranu

0
3105

Kada uvesti ribu u bebin jelovnik?

Riba je jedan od top alergena tako da većina lekara preporučuje da se prvo uvede većina druge čvrste hrane (kao što su žitarice, meso, voće i povrće) pre nego što se bebi ponudi riba. Starosna granica za uvođenje ribe varira. Jedni tvrde da se riba može uvesti bebi pre napunjenih 12meseci dok drugi misle da se ipak treba sačekati. U svakom slucaju ribu najranije treba uvesti sa 8-10 meseci. Mnogi predlažu da se čeka da dete napuni 3 godine, međutim to se odnosi uglavnom na školjke i rakove.

Obavezno proverite sa svojim pedijatrom o trenutnku uvođenja ribe vašoj bebi!  Ako u vašoj porodici postoje slučajevi alergije na ribu, nemojte uvoditi ovu namirnicu u ishranu deteta pre navršenih godinu dana.

Pokazalo se da korist od konzumiranja ribe daleko prevazilazi eventualne rizike. Riba je odličan izvor gvozdja i visokovrednih proteina, do­bar je iz­vor jo­da i flu­o­ra, mag­ne­zi­ju­ma i cin­ka . Ribe su neverovatni izvori čistih Omega 3 masnih kiselina koje su važne za imunitet, čulo vida i razvoj mozga. Omega 3 masne kiseline u ribama mogu pomoći bebama koje imaju ekcem ili druge bolesti kože.

Koju ribu ponuditi bebi?

U početku bebi treba dati ribu koja nema intenzivan miris i koja je blagog ukusa (pastrmka, smuđ, skuša, oslić). Kada se beba navikne na ribu blagog ukusa, rado će prihvatiti i onu malo intenzivnijeg ukusa i mirisa.

Riba se lakše vari nego crveno meso, što je vrlo pogodno za bebin osetljiv sistem za varenje. Izbegavajte masnije ribe kao što su haringa i skuša.

Obavezno proveriti da riba koju ćete koristiti u svojim receptima bude temeljno očišcena od kostiju. Da biste sprečili gušenje sa kostima napravite pire od ribe. Kod uvodjenja ribe početi sa malim porcijama. (Jedna kašikica pirea od ribe).

Uverite se da je riba dobro kuvana kako bi se ubile sve bakterije i virusi koji napreduju u sirovim ili nedovoljno kuvanim ribama. I kao i kod uvodjenja svake nove namirnice treba sačekati tri do pet dana pre nego što se bebi ponudi neka druga namirnica. Na taj način možete da pratite reakciju. Znaci alergije su: otok lica (uključujući jezika i usana), osip na koži, šištanje, abdominalni grčevi, povraćanje, i proliv. Ako vaša beba pokazuje bilo koji od ovih znakova – blag ili težak – ili ima problema sa disanjem odmah dete vodite lekaru.

Deci ponudite ribu dva puta nedeljno u razmaku od 3-4 dana kako bi mogli uočiti eventualne alergijske reakcije. U početku davati bebi male količine (1-2 kašičice) a kasnije polako povećajte količinu.

Recept za Riblju čorbu (idealna za uvođenje ribe u bebinu ishranu) pogledajte ovde.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − twelve =