Da li bebama davati čaj?

0
6338

Da li bebama davati čaj?

Bebama mladjim od 6 meseci ne treba davati čaj. Istraživanja su pokazala da čaj bez obzira na tip ili ukus nije zdravo davati bebama da konzumiraju. Beba mladja od šest meseci ne treba da pije ni dodatnu vodu ili sok. Sve što njoj treba da bude zdrava i da ugasi žeđ je njihova redovna konzumacija majčinog mleka ili formula.

Čak i nakon što vaše dete napuni šest meseci ono ne treba da konzumira mnogo dodatne tečnosti. Pre uvodjenja čaja obavezno se konsultovati sa Vašim pedijatrom.

Treba imati na umu da nisu svi biljni čajevi bezbedni za bebe – dok kamilica može da bude blaga i ne izazivaja probleme, druge biljke mogu biti potencijalno štetne. Ukoliko ipak odlučite da dajete čaj bebama preporučuje se da se to učini sat pre ili posle obroka kako ne bi negativno uticao na apsorpciju hranljivih sastojaka.

Neki čajevi sadrže polifenole – jedinjenja koja se vezuju sa gvožđem u crevima vaših beba i pritom smanjuju nivo gvožđa. Vašoj bebi je potreban dovoljan unos gvožđa za zdrav rast i razvoj. Deca koja ne primaju dovoljno gvožđa mogu imati dugoročne probleme u učenju.

Neki čajevi sadrže višak šećera koji vaša beba ne treba da konzumira. Konzumiranje previše slatke hrane i pića može smanjiti sposobnost organizma vašeg deteta da apsorbuje dovoljnu količinu vitamina i hranljivih materija.

Da li se ikad zapitate zašto nas velike zdravstvene organizacije ne teraju da pijemo ovaj napitak kao ludi?! To je zato što prednosti konzumiranja biljnih čajeva nikada nisu medicinski dokazane. Postoje neke naznake o dobrobitima ovog napitka, ali se još mora raditi na tim istraživanjima.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice se prevashodno koristi za smirivanje grčeva kod bebe. Kamilica je dobro poznata po svojim sedativnim svojstvima tako da se koristi i za probleme sa spavanjem kod beba.

Jedna pedijatrijska studija sprovedena u Italiji, ubedljivo je dokazala da čaj napravljen od različitog bilja blagotvorno deluje na smirenje grčeva kod male dece . U studiji, subjekti starosne grupe od 2 do 8 nedelja i koji pate od simptoma grčeva, nasumično su stavljani na terapiju placebom i čajem koji je bio mešavina mnogobrojnog bilja, uključujući kamilicu, sladić, mirođiju, vrbenu i nanu. Svaki napad grčeva kod odojčadi tretiran je porcijom od 30-150g biljnog čaja. U zavisnosti od broja epizoda grčeva, čaj je dat jednom, dva ili tri puta dnevno. Deca kojoj je dat biljni čaj pokazala su značajnije poboljšanje njihovih simptoma u odnosu na one kojima je dat placebo. Ovo je jasno dokazalo efikasnost kamilice i drugih sastojaka za opuštanje grčeva kod beba.

Iako čaj od kamilice može da pomogne u smirivanju grčeva kod beba, njegova neumerena upotreba nije preporučljiva. Biljni čajevi koji sadrže kamilicu ili nanu kao primarni sastojak mogu da ometaju pravilnu apsorpciju gvožđa. Zato treba biti umeren kada je u pitanju davanje čaja od kamilice bebama .

Bebama ne treba dati više od 110g čaja na dan. Obično je porcija od 15 -30 g čaja od kamilice dovoljna da umiri bebu sa stomačnim tegobama. Ako vašoj bebi sve vreme dajete čaj od kamilice možete kod nje uzrokovati često mokrenje i povraćanje izazvano preteranim unosom tečnosti .

Umesto uobičajne jačine čaja , vašoj bebi treba dati slabiji čaj. U većini slučajeva će kašika ili dve blagog mlakog čaja od kamilice biti dovoljna da smiri bebu.

Sve u svemu, umesto da svojoj bebi dajete lekove koji se izdaju bez recepta, upotreba čaja od kamilice može biti bolja opcija. Kamilica je jedna od retkih supstanci koje se mogu dati bebama koje pate od nemirnog stomaka. Kada se čaj od kamilice daje bebama sa grčevima 3 puta nedeljno, napadi grčeva mogu prestati nakon mesec dana.” Preuzeto sa ( http://cajeviza.net/caj-od-kamilice-za-bebe/ )

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four + eleven =