Skidanje temperature kod beba

0
1495

Skidanje temperature kod beba

Kako skinuti temperaturu je pitanje koje je skoro svako od nas ukucao makar jednom u internet pretraživač. Najpreciznije je temperaturu izmeriti pre jela (na prazan želudac). Normalna telesna temperatura, merena ispod miške je do 37C. Kada se meri “u guzi” (rektalno), normalna telesna temperatura je za pola stepena viša 37,5. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi, a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) onda je u pitanju veoma visoka temperatura. Ukoliko je temperatura preko 40 dete mora kod pedijatra.

Temperatura do 38 stepeni se ne skida, jer je ta temperatura u stvari borba vašeg tela sa infekcijama. Temperatura se može skinuti sledecim metodama:

1. Kupanje ili tuširanje mlakom vodom

2. Rashlađivanje prostorije u kojoj dete boravi

3. Domaci čaj od maline – nekoliko malina (može i zaledjenih) staviti u vodu da se kuvaju. Topli napitak dajte detetu ujutru i uveče.

4. Skidanje temperature krompirom – dobro operite i izrendajte 1 veliki krompir. Krompir ne treba ljuštiti. Zatim ga stavite na tabane i obujte detetu pamučne čarape pa noge dobro utoplite. Obloge od krompira se menjaju kada se krompir osuši.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − five =