Recept za zatvor kod beba

0
1750

Recept za zatvor kod beba

Kada vaša beba redovno kaki to je znak da ona uzima dovoljno hrane a da ostatak izbacuje. Za tek rodjene bebe zatvor je prilično neuobičajna pojava jer su bebe tada na  tečnoj ishrani (mleku), tako da se njihova hrana lakše apsorbuje i vari. U proseku, bebe 0 do 4 meseca starosti kake 3 do 4 puta dnevno. Umesto učestalosti obratiti pažnju na veličinu i gustinu bebine stolice.

Važno je napomenuti da neke bebe imaju stolicu posle svakog obroka, dok postoje i bebe koje je nemaju i po nedelju dana pa čak i duže. Bebama koje nemaju stolicu često može se pripisati da lako rastvaraju majčino mleko. Sposobnost bebinih creva da apsorbuju majčino mleko je neverovatna, tako da bebe ne moraju kakiti toliko često. Ali, ako sumnjate da vaše dete može imati zatvor, obratite pažnju na vašu ishranu ukoliko dojite, jer sve ono što mama jede dobija i beba.

Nakon što se uvede čvrsta hrana bebina stolica će se promeniti. Creva su sada zrelija pa mogu hranu držati duže. A budući da telu treba duže za obradu hrane verovatno ćete videti jedno govance manje dnevno.

Kako pomoći bebi koja ima zatvor:

– Dajite joj hranu kao što je: kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka, orasi, badem, proizvodi od soje, cvekla, kupus…

– Dajte bebi više tečnosti. Najbolje je da to bude prokuvana ohladjena voda (može i flaširana) ili razblaženi voćni sok.

– Masažom stomaka kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu

– Pomerajte bebine noge kružnim pokretima (vožnja bicikom nogicama )

– Topla kupka ce pomoći da se beba opusti što ce dovesti do pražnjenja creva. Obratiti pažnju da stomačić bude pod vodom prilikom kupanja. Posle kupke stomačić utopliti blago zagrejanom pelenom.

– Kompot od suvih šljiva (jedna šljiva na punu času vode). Kod beba starijih od šest meseci možete da probate i sa nekoliko kašičica čistog soka od jabuke.

Ukoliko Vas brine rad creva Vaše bebe konsultujte se sa Vašim pedijatrom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 2 =