So i šećer u ishrani beba

0
1995

So i šećer u ishrani beba?

So nikada ne treba koristiti za pravljenje hrane za bebe!

Mnogi roditelji se pitaju o dodavanju soli u hranu svoje bebe. U stvari, mnogi roditelji žele da posole bebinu hranu kako bi joj dali više ukusa i tako bebu namamili da jede hranu za bebe. Čini se da je u takvim malim količinama, dodavanje malo soli u hranu neškodljivo za bebu.

Istina je da dodavanje soli u hranu može da bude opasno. Ne samo da je možda opasno, nego jednostavno nije potrebno.

Vaša beba ima čisto nepce i ne zna da hrana može imati bolji ukus ako je usoljena. Zašto početi da dodajete so i formirate “zavisnost” ? Dodavanje soli u hranu za bebe može dovesti do niza zdravstvenih problema uključujući visok krvni pritisak i bolesti bubrega.

U prvih šest meseci života bebi je dovoljno manje od 1 g soli koju dobija iz majčinog mleka ili veštačke hrane, između 7 i 12 meseci dovoljno je 1 g soli, dok je deci od 1 do 3 godine potrebno manje od 2 g soli na dan.

Da li šećer treba da bude zastupljen u ishrani beba?

Tek nakon godinu dana možete detetu da zašećerite hranu i da mu dajete slatkiše. Za početak mališanu treba davati voće i proizvode od voća, marmelade, džemove, po mogućnosti domaće, koji ne sadrže zaslađivače, aditive, konzervanse, boje…

Velika količina šećera štetna je za zube, može dovesti do dijabetesa i gojaznosti, sa brojnim pratećim oboljenjima. Štetni efekti ove navike ne moraju se ispoljiti u detinjstvu, nego u starijem životnom dobu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − 1 =