Uvodjenje jajeta u bebinu ishranu

0
3695

Uvodjenje jajeta u bebinu ishranu

Jaja, posebno belanca, su jedan od top 8 alergena zato je potrebno uvoditi ih sa velikim oprezom. Obavezno se posavetujte sa vašim pedijatrom o trenutku uvodjenja jajeta vašoj bebi.

Većina pedijatara se slaže da beba može da jede žumance kada napuni 8 meseci. Imajte na umu da belance ne treba davati bebi pre prve godine. Mnoge studije koje su rađene na bebama sa alergijom od jaja su pokazale da kada dete napuni 5 godina ono “preraste” alergiju. Ovo je dobra vest jer je jaje veoma hranljiva namirnica i važan deo ishrane.

Bitno je da roditelji znaju da detetu treba uvesti belance u ishranu pre nego što ga odvedu da primi MMR vakcinu. Ova vakcina se daje između 12 i 18 meseci. Ako vaša porodica ima istoriju alergija na jaja, onda je verovatno najbolje da se sačeka da beba napuni 12 meseci da se uvede žumance.

Bebi staroj 8 meseci možete početi da uvodite jaje. Pre barenja jaje se najpre opere i onda kuva desetak minuta dok žumance ne bude tvrdo kuvano. Meko kuvana, tečna i sveža žumanca je opasno davati ne samo bebama nego i starijoj deci.

Količine jajeta koje se daju prilikom perioda uvođenja:

1. nedelja – 1/8 žumanceta

2. nedelja – 1/4 žumanceta

3. nedelja – 1/2 žumanceta

4. nedelja – celo žumance

Tog dana kada bebi uvedete žumance nemojte bebi davati meso. Kada uvedete žumance, nastavite da ga dajete bebi dva puta nedeljno, uvek neka bude razmak 2 ili 3 dana izmedju, kako biste ispratili reakciju na novu hranu. Ovaj metod ne važi samo za jaja, već i za namirnice kao što su meso (govedina ili živinsko meso), riba…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four + four =