Da li je bebi potrebna voda

0
2290

Da li je bebi potrebna voda?

Bebama mlađim od 6 meseci nije potrebna voda, ali ako joj ponudite nekoliko gutljaja to joj neće nauditi. Prema Dr Sears, “bebama koje se doje ne treba dodatna voda, a bebama koje su na formuli treba. Vaše majčino mleko sadrži dovoljno vode za bebu, čak i u toplim i suvim klimatskim uslovima. Formula sadrži veće koncentracije soli i minerala nego majčino mleko tako da je često neophodno dodati vodu. Isto tako, zbog manje efikasnog metabolizma, bebe hranjene formulom gube više vode. “

Majčino mleko sadrži čak 88% vode i u prvih šest meseci zadovoljava sve nutritivne potrebe i potrebe za tečnošću. Sačekajte sa davanjem vode dok beba ne napuni šest meseci i tada količinu ograničite na nekoliko kapi vode nakon obroka a nikako pre.

Voda mora biti mikrobiološki i biohemijski ispravna, dakle u obzir dolaze samo flaširane vode, najbolje one namenjene bebama, zato što je sadržaj minerala prilagođen njihovim potrebama. Vodu iz vodovoda takodje možete koristiti ali je neophodno prokuvati je pre upotrebe. U vodu nemojte dodavati ništa.

Koliko vode je potrebno bebama?

Bebama mlađim od 6 meseci ne treba dodatna voda, jer su dobili svu tečnost koja im je potrebna iz majčinog mleka ili formule. Gutljaj tu i tamo ako beba želi je u redu, ali previše vode može da popuni bebin stomak i zauzime mesto za majčino mleko ili formulu.

Bebama od 6 do 12 meseci ne treba mnogo vode, ali davanjem po malo može da im pomogne da se naviknu na ukus. Preporučene dnevne količine unosa tečnosti su od 60 do 120 ml dnevno, mada neke bebe mogu popiti čak 150 do 250 ml dnevno ( što je slučaj recimo kad je izuzetno toplo).

Posle 12 meseci starosti, bebi ponuditi vodu kad god je žedna. Ako je bebin urin bledo žute boje, on ili ona verovatno dobijaju dovoljno tečnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 4 =