Kada bebi uvesti paradajz?

0
5101

Kada bebi uvesti paradajz?

Paradajz je bogat vitaminom A i vitaminom C i zato ga je potrebno davati bebi. Međutim, kiselost paradajza može biti teška za bebin nezreli stomak.

Paradajz se obično ne preporučuje dok beba ne napuni 12 meseci starosti. Razlog za to nije zbog mogućih alergija, nego kiselost paradajza. Kao i uvek, preporučujemo da se posavetujete sa pedijatrom Vaše bebe o uvođenju svake nove namirnice.

Paradajz kod nekih beba izaziva reakcije na koži. Najčešće je to pelenski osip ili osip oko bebinih usta. Osip je najčesće rezultat kiselosti mada može biti i posledica netolerancije na paradajz, koja takođe može izazvati i povraćanje. Alergija na paradajz je zapravo prilično retka.

Ukoliko se odlučite da bebi ponudite paradajz ranije, možete ga dati u kuvanom obliku, bilo kao paradajz sos ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Prilikom kuvanja se smanjuje kiselost paradajza i samim tim on postaje nežniji za bebin stomak.

Paradajz pomaže bebi da apsorbuje više gvožđa iz drugih namirnica.To je zato što je bogat vitaminom C koji pomaže apsorpciju gvožđa.

Paradajz nije jedna od namirnica koja je u velikoj meri kontaminirana sa pesticidima tako da nije potrebna kupovina organski uzgajanog paradajza. Prilikom kupovine paradajza slobodno uzmite svetlo crveni. Uvek pre kupiti paradajz koji je čvršći nego prezreo jer može da sazri tako sto ćete ga držati na sobnoj temperaturi dva ili tri dana.

Bez obzira da li zreo ili nezreo, paradajz uvek čuvati na sobnoj temperaturi ne u frižideru, on ne voli temperature ispod deset stepeni. Rashladjivanjem se zaustavlja proces sazrevanja a to negativno utiče na njegov ukus i teksturu.

Hrana koju je dobro mešati sa paradajzom je: Šargarepa, kukuruz, plavi patlidžan, boranija, praziluk, grašak, sočivo, testenina, pirinač, piletina, govedina, svinjetina.

Kada je u pitanju kečap i njegovo uvođenje treba napomenuti da kečap može biti jako začinjen, tako da se savetuje da se ne uvodi u ishranu dok dete ne napuni barem 18 meseci.

Napomena: Nemojte kuvati paradajz u aluminijumskoj posudi. Kiselost paradajza može uzrokovati da aluminijum iz šerpe uđe u hranu, što naravno nikako nije dobar dodatak vašem obroku.

Recept za paradajz čorbu pogledajte ovde.

SHARE
Previous articleParadajz čorba
Next articleKada bebi uvesti krastavac

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − thirteen =