Kada bebi uvesti grašak

0
4743

Kada bebi uvesti grašak?

Grašak se uvodi u ishranu bebe između 6 i 8 meseca starosti. Kao i uvek, preporučuje se da popričate sa vašim pedijatrom o uvođenju novih namirnica u bebinu ishranu.

Grašak je odličan izbor za prvu “zelenu” hranu za bebu jer je hranljiv, i uglavnom prijatan za jelo jer ima slatkast ukus. Prilikom izrade domaćih kašica od graška možda će vam biti teško dobijanje glatkog pirea zbog ljuskica. Ako je to slučaj i mislite da će to vašoj bebi smetati možete dobijeni pire procediti kroz cediljku ili sito.

Kako odabrati i čuvati grašak?

Grašak je jedna od 15 namirnica koje su najmanje zagađene pesticidima i zbog toga nije potrebna kupovina organski uzgajanog graška. Spoljašnji omotač graške (ljuska) obezbeđuje zaštitu od pesticida.

Prilikom kupovine sirovog graška tražite mahune svetlo zelene boje i svežeg izgleda. Pokušajte da kupite srednje mahune, ne velike. Izbegavajte mahune sa debelom kožom, jer je to pokazatelj da je grašak prezreo. Svež grašak iskoristiti što pre.

Grašak možete čuvati u zamrzivaču do 4 meseca. Ukus smrznutog graška je isti kao kod svežeg graška i veoma je mali gubitak hranljivih materija u procesu zamrzavanja.

Ukoliko pripremljen grašak ubacujete u frižider obratite pažnju jer se on malo zgusne stajanjem. Zato kada ga podgrevate dodajte malo vode, formule ili majčinog mleka.

Hrana koju je dobro mešati sa graškom: jabuka, šargarepa, krompir, tikvica, braon pirinač, sočivo, piletina, govedina, svinjetina…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four − 2 =