Kada je bezbedno bebi dati med

1
3859

Kada bebi uvesti med? Koji med dati?

Najčešće postavljano pitanje kada je reč o hrani za bebe jeste kada je bezbedno bebi dati med. Med nikada ne treba davati detetu mlađem od 12 meseci.

Američka akademija za pedijatriju i Svetska zdravstvena organizacija savetuju da med ne bi trebalo da se dodaje u hranu, vodu ili formulu odojčadi mlađe od 12 meseci starosti.

Postoje mnogi koji smatraju da med ne predstavlja opasnost za bebe. Postoje mnoge kulture koje daju bebama med skoro od rođenja i uključuju ga rano u ishrani bebe. U svakom slučaju ako se odlučite za rano uvodjenje meda u bebinu ishranu preporučujemo da detaljno porazgovarate sa vašim pedijatrom o tome.

Neprovereni med može sadržati bakterije koje uzrokuju teško oboljenje (botulizam) posebno kod dece pre navršene godine dana. Reč je o veoma opasnoj infekciji crevnog trakta. Sve je više dokaza koji govore da med može biti uzročnik ovog tipa botulizma.

Med možete uvesti u ishranu ukoliko nema alergijskih reakcija na med ili neku drugu hranu u porodici. Važno je da ga uvodite postepeno. Počnite s minimalnom količinom meda (vrh male kašike) pomešanim s mlekom, čajem ili voćnim sokom. Pričekajte 48 sati te zatim dajte malo veću količinu meda od prethodne. Pre nego što dođete do jedne kašičice, neka prođe bar nedelju dana. Zbog mogućnosti alergijske reakcije imajte dete pod nadzorom posle konzumiranja. Primetite li bilo kakve promene: svrab, kašljucanje, proliv ili grčeve javite se pedijatru.

Koji med prvo dati bebi – detetu?

Deci se u početku preporučuje bagremov med, a nakon druge godine detetu se mogu ponuditi i livadski med i med od lipe. Med je najbolje davati ujutru i to na razne načine: med uz maslac i hleb; napici sa medom (čaj, mleko, limunada).

 

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × four =