Seks u trudnoći

0
12904

Seks u trudnoći

Da li je bezbedno imati seks u trudnoći?

Ukoliko imate normalnu trudnoću bez komplikacija ne postoji razlog zbog čega ne biste mogli uživati u seksu od prvog pa skoro do poslednjeg dana.

Da li seks tokom trudnoće može povrediti bebu?

Ne! Beba je dobro zaštićena matericom i plodovom vodom, a sluz koja se nalazi u grliću sprečava bakterije i spermu da uđu u matericu. Naravno, treba izbegavati duboke penetracije koje bole, jer one mogu biti problem i mogu naneti povrede.

Može li seks biti okidač trudova?

Ne ako imate normalnu nisko-rizičnu trudnoću. Seksualna stimulacija ili orgazam ne mogu izazvati pobačaj. Orgazam može izazvati blage kontrakcije materice medjutim te kontrakcije su privremene i bezopasne. Ako se kontrakcije ne zaustave u roku od sat ili dva morate ih prijaviti svom lekaru.

Da li su oralni i analni seks bezbedni u trudnoći?

Analni seks može biti neprijatno iskustvo ako imate hemoroide. Razlog za brigu imate samo ako posle analnog seksa upražnjavate vaginalni pa vam se može desiti infekcija koju je izazvala bakterija iz rektuma.

Oralni seks je u najvećem broju slučajeva siguran. Lizanje je u redu, ali ono što treba izbegavati je da partner uduvava vazduh u vaginu jer tada može doći do stvaranja vazdušnog mehura u krvnim sudovima koji može dovesti do embolije, koja potencijalno može biti fatalna. To se retko dešava, ali svejedno može biti opasno po život za vas ili bebu.

Koje su najbolje seksualne poze?

Sve što vam oboma prija, dozvoljeno je. Možda ćete morati da eksperimentišete dok ne pronađete pozicije koje vama odgovaraju. Pronalaženje udobnih položaja za odnos postaje sve veći izazov kako stomak raste. Na primer, misionarski položaj (muškarac na vrhu) postaje sve teži kako vaša trudnoća napreduje i skoro je nemoguće izvesti to kasno u trudnoći.

Ulaz s leđa” je verovatno najbolji izbor jer je najkomotniji i najstimulativniji za ženu. Takođe možete probati i “pasji položaj”, bilo da se radi o naslanjanju na kolena i šake, ili da se žena oslanja na laktove i ruke. Treća mogućnost je bočni položaj gde muškarac leži iza žene pod uglom od 90 stepeni.

Kada treba izbegavati seks?

Vaš lekar može preporučiti izbegavanje seksa ako:

– Imate neobjašnjivo vaginalno krvarenje

– Vam curi plodova voda

– Osećate bolove pri odnosu

– Vaš grlić materice počinje da se otvara prerano

– Se radi o posteljici koja delimično ili u celosti prekriva unutrašnje ušće materice (placenta previa)

– Imate istoriju prevremenog porođaja

Koliko posle porodjaja mogu imati seks?

Bez obzira da li ste se porodili vaginalno ili carskim rezom, vašem telu će trebati vremena da se vrati u normalu. Potrebno je da sačekate najmanje šest nedelja nakon porođaja. Kada budete spremni da imate seks, polako – i koristite kontracepciju dok ne budete spremni za narednu trudnoću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − one =