Kalkulator porasta telesne mase (težine) u trudnoći

0
20707

Kalkulator porasta telesne mase (težine) u trudnoći

Kilogrami u trudnoći, dobijanje na težini – izračunajte idealnu težinu

Kalorijski unos tokom trudnoće mora biti povećan kako bi se osigurao pravilan razvoj fetusa. Iznos dobijenih kilograma varira među ženama. Nedovoljna težina može ugroziti zdravlje fetusa i biti uzrok prevremenog porođaja. Isto tako, prekomerna telesna težina može predstavljati rizik za majku i fetus. Žene koje se ugoje previše su u povećanom riziku od prevremenog porođaja ili im beba može biti prevelika. One takođe mogu imati zdravstvene probleme kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak i proširene vene.

Koliko je normalno da se udebljate?

Svi će vam reći da je normalno da se ugojite od 15 do 20 kilograma. Medjutim, normalan broj kilograma koji dobijete u trudnoći zavisi prvo od toga koliko ste kilograma imali pre nego što ste zatrudneli i od toga koliko ste visoki.

Prvo treba da izračunate vaš BMI (Indeks telesne mase) pre trudnoće i na osnovu toga da utvrdite koliko kilograma je normalno dobiti u trudnoći.

Odnos između visine i težine se naziva indeks telesne mase (BMI). Računa se tako što se telesna masa osobe podeli sa kvadratom visine u metrima.

BMI = Kilogrami / visina na kvadrat

Recimo BMI = 65kg / 1,75m x 1.75m = 21,22

BMI < 20 spada u neuhranjenost – treba se ugojiti 13-18kg

od 20 – 26 je idealna težina – treba se ugojiti 10-15kg

od 26 – 30 označava prekomernu telesnu težinu – treba se ugojiti 7-11kg

od 30 – 35 blaga gojaznost – treba se ugojiti 9kg

BMI > 35 gojaznost – treba se ugojiti do 6kg

Kalkulator porasta telesne mase će preporučiti idealnu težinu u određenoj nedelji trudnoće na osnovu vaše visine i težine pre trudnoće.

Za kalkulator porasta telesne mase po nedeljama trudnoe kliknite ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen + 7 =