Kada bebi uvesti višnje i trešnje

0
5152

Kada bebi uvesti višnje i trešnje

Trešnje se najčešće jedu sirove zbog svog slatkog i osvežavajućeg ukusa dok se višnje više koriste kao dodatak kolačima ili se jedu sušene zbog kiselijeg ukusa. Jedna od razlika između višanja i trešanja je to što se višnje mogu pohvaliti visokim udelom vitamina A. Druga važna razlika je udeo šećera, koji je veći u trešnjama pa one imaju slađi i ljudima privlačniji ukus. Višnje/trešnje su super zdrave i hranljive za vaše bebe.

Bebe mogu da počnu da jedu višnje/trešnje od osmog meseca starosti. Zapamtite, uvek se posavetujte sa vašim pedijatrom o uvođenju nove namirnice vašoj bebi. Višnje/trešnje nisu visoko alergena hrana međutim one imaju prilično debelu kožu. Male bebe možda neće moći pravilno da ih svare pa ih nije poželjno davati bebi mlađoj od 8 meseci. Alergija na višnje/trešnje je zapravo prilično retka. Obično su simptomi osip oko usta. Mada alergija može izazvati i ozbiljnije simptome uključujući abdominalni bol i povraćanje.

Višnje/trešnje nisu na listi povrća koje je visoko zagađeno pesticidima tako da nije potrebna kupovina organski uzgajane višnje/trešnje.

Višnje/trešnje treba čuvati u frižideru jer su veoma osetljive na temperaturne promene (nemojte ih prati pre skladištenja – umesto toga, operite ih pre serviranja). Možete zamrznuti sveže višnje/trešnje a možete zalediti i pire od višanja/trešnji.

Ukoliko su sveže možete ih čuvati do 7 dana u frižideru , dok recimo napravljeni pire od višanja/trešnji možete čuvati do 3 dana. Zaleđene sveže višnje/trešnje možete čuvati do godinu dana dok pire možete čuvati do 3 meseca.

Ako vaša beba ima zatvor, pokušajte da joj date pire od višanja to će joj pomoći. Pri tome treba voditi računa da bebi ne date previše pogotovo ako ste višanju tek uveli jer to može da izazove dijareju.

Namirnice koje su dobre za mešanje sa višnjama/trešnjama su: jabuke, banane, borovnice, breskve, krompir, riža, piletina, jogurt.

Recept za voćni jogurt od jagoda i pahuljica pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve − 6 =