Kada bebi uvesti papriku?

0
5852

Kada bebi uvesti papriku?

Paprika je izuzetno bogata vitaminima, naročito vitaminom C. Da li ste znali da paprika sadrži četiri puta više vitamina C od limuna i pomorandže?

Crvene paprike imaju prednost u odnosu na zelene jer su slađe i hranljivije od zelenih. Žuta i narandžasta paprika takođe imaju lep, sladak ukus. U poređenju sa zelenim paprikama, crvene imaju 9 puta više beta-karotena i 2 puta više vitamina C.

Papriku treba uvesti kada beba napuni 10 meseci. Naravno, pre uvođenja novih namirnica obavezno razgovarajte sa vašim pedijatrom.

Paprike možete čuvati oko nedelju dana u frižideru, a ukoliko su zelene možete čak i duže. Od minerala u paprici je najzastupljeniji kalijum. Međutim, prilikom zamrzavanja paprika gubi ovaj mineral, takodje gubi i cink i vitamin C.Tako da je najbolje jesti je presnu.

Paprika se nalazi na vrhu liste namirnica koje sadrže pesticide. Kod prosečne paprike babure (van sezone ) može se naći čak 15 različitih vrsta pesticida. Tako da ukoliko možete kupite vašoj bebi organski uzgajane paprike.

Kada kupujete papriku za svoju bebu, tražite one sa svežom zelenom stabljikom. Izbegavajte one koje su naborane ili imaju oštećenja. Ne brinite o obliku, ne utiče na kvalitet ili ukus na bilo koji način!

Recept za kašicu sa povrćem i piletinom – brokoli, paprika i prokelj pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + thirteen =