Kada bebi uvesti jagode

0
2633

Kada bebi uvesti jagode

Jagode su neverovatan izvor vitamina C. Jagode po sadržaju vitamina C mogu da se svrstaju uz limun. Jagode sadrže i folnu kiselinu, vitamine B i E i provitamin vitamina A. Takodje su bogate sa mineralima kao što su mangan, gvožđe, kalcijum i magnezijum

Jagode su potencijalno veliki alergen i kao takve, jagode treba izbegavati do 12 meseci starosti (izbegavajte ih duže ako vaša porodica ima istoriju alergija) Naravno, uvek se posavetujte sa svojim pedijatrom o uvođenju nove namirnice vašoj bebi.

Kad god uvodite neku novu namirnicu svojoj bebi (pogotovo one kod kojih postoji visok rizik alergije) pridržavajte se pravila da sačekate najmanje tri dana do sledećeg davanja te namirnice. To će vam pomoći da saznate da li vaša beba ima bilo kakvu reakciju ili bilo koji potencijalni problem zbog nove namirnice. Prilikom uvodjenja prvi dan dati manje od polovine jagode, pa ako nema reakcije, onda sledeći put dati pola i na kraju celu jagodu. Najbolje bi bilo da jagode date ujutru, a nikako uveče. Čak i ako se vašoj bebi svidi jagoda, bolje je da se uvodi ovako postepeno sa malim količinama. Kasnije, bebi možete dati četvrtinu ili polovinu šolje jagoda na dnevnoj bazi.

Najčešća alergijska reakcija na jagode je svrab ili osip na mestima gde voće dolazi u kontakt sa kožom (obično oko usta). Neka deca, posebno ona alergična na ambroziju ili polen breze, mogu imati suzenje očiju, svrb očiju i kijanje. Teške reakcije, uključujući povraćanje, dijareju i anafilaktički šok se javljaju ređe.

Jagode su jedna od namirnica koje su u velikoj meri kontaminirane sa pesticidima tako da bi bila poželjna kupovina organski uzgajanih jagoda.

Jagode su veoma osetljive pa je poželjno kupljene jagode iskoristiti što pre. Prilikom kupovine izaberite jagode bez modrica, mekih mesta ili smanjenja.

Jagode zamrznuti cele pre nego pasirane ili rezane jer se tako čuva vitamin C. Samo ih oprati, ukloniti zelene ‘kape’ i osušene staviti na pleh i tako ih staviti u zamrzivač. Kada se zamrznu, možete ih prebaciti u odgovarajuću posudu ili kesu. Prilikom zamrzavanja promena na teksturi jagode je neizbežna. Boja teži da tamni, mada to se može minimizirati tako što ih poprskate sa limunovim sokom pre nego što ih zamrznete.

Recept za voćni jogurt sa jagodama pogledajte ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + eight =